Riječ tesir u bosanski je ušao preko turskog iz arapskog jezika. U izvornom jeziku jedno od značenja korijena (e-th-r) ove lekseme dovodi u se u vezu sa značenjem „traga“ koji je zapravo posljedica djelovanja, kako upućuje Škaljić na porijeklo značenja riječi tesir, pri čemu se također navodi da leksema eser, koja je u semantičkoj vezi s tesirom, znači „trag, znak, plod, djelo, učinak“ (a jedan kur'anski ajet u kojem se ova riječ spominje jeste i onaj u kojem se kaže da se na licima vjernika mogu prepoznati tragovi, tj. „posljedice djelovanja“ odnosno „znakovi“, „plodovi“, „učinci“ sedžde).

Sve to govori o složenosti proizvođenja značenja koja se dobijaju jezičkim preuzimanjem. Ako tesir podrazumijeva djelovanje i utjecaj (Škaljić), analoški se prenosi u sljedećem stepenu proširivanja značenja koji obuhvata posljedicu djelovanja koja proizvodi tegobu, brigu.

U savremenoj govornoj komunikaciji, leksema tesir već je ušla u domenu pasivne leksike, ali se zato još uvijek u narodnim govorima može zabilježiti upotreba bosanskog glagolskog neologizma otesiriti (se). Upotreba ovog glagola javlja se u slučajevima kada se iskazuje značenje „zabrinutosti, muke, brige“, s tim da ova riječ nosi dodatni stilski potencijal upotrebe:

Jesi li se otesirio poslije ove mučne rasprave? E vala sam se baš otesirio!

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.