Ima jedan oblik glagola smijati (se) koji se formira iz zajedničkog oblika iz kojega se tvori imenica smijeh, odakle dolazi oblik smjehuljiti, i koji se preporučuje još u rješenjima koje daje sjajni Alija Isaković u Jezičkom podsjetniku, navodeći da je bolji i preporučeni bosanski oblik smjehuljiti a ne smijuljiti.

A šta ustvari kaže etimologija?

Skok navodi da je imenica smijeh nastao od korijena ie.*smoi-, a da je nastavak -h sufiks za izvođenje riječi, očito izveden iz formanta *-s-, za što se npr. kod Snoja može pronaći pretpostavljeni oblik *smoiso. Smijanje očito podrazumijeva snažno ispuštanje zraka kroz usta s artikulacijom neobičnog zvuka koja je osobena za svakoga pojedinca. Ako se radi o lagahnom smijanju, onda je to smijuljenje odnosno, kako bi se u preporučenoj bosanskoj jezičkoj praksi kazalo – smjehuljenje. I zaista, ako se gleda osnova, proizlazi da je ispravnije smjehuljenje od smijuljenja.

Ahvaj, ali šta ćemo s oblicima smijati i smijanje? U ovim oblicima vjerovatno je još u prasl. došlo do divergencije oblika za tvorbu glagola i imenice smijeh, gdje je na već spomenutu osnovu dodan formant koji je utjecao na formiranje oblika smijeh, dok je oblik za glagol išao svojom razvojnom putanjom. Kasnije je došlo do unakrštanja starijeg pie. oblika s prasl. oblikom nekadašnje imenice smijeh (*směchъ), odakle su formirani divergentni oblici tipa: smijati i drugi paradigmatski obrasci (smijem, smiješ, smije...), a s pomjerenom nijansom značenja formirani su oblici koji su kontaminirani imeničkom osnovom, pa su dobijeni oblici osmjehivati, smiješiti, osmjehnuti, kao i smiješenje, smiješan itd.

U svakom slučaju, dijapazon oblika s osnovom smijeh šire je zastupljen, odakle dolazi i do varijanata tipa smijuljuti i smjehuljiti, pri čemu oba oblika mogu biti etimološki objašnjeni. Shodno tome, i smijuljiti i smjehuljiti imaju svoje uporište u bosanskoj jezičkoj praksi, a na govornicima je da se odluče za koji oblik. Imajući u vidu širu južnoslavensku rasprostranjenost oblika smijuljiti, vrlo je moguće da će ovaj oblik ne samo u sinhroniiji nego i u panhroniji imati primat. U stilski obilježenu izrazu smjehuljiti ima potencijal snažnijeg markiranje pa se upotreba ovog oblika može uzeti kao svojevrsna stilska rezerva.

Smjehanje i smjehuljenje kroz k(r)ez i suze.

+++

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.