Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Amir Fazlić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš razgovarali su danas s članovima Komisije za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, koji borave u višednevnoj radnoj i prijateljskoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Gosti iz Turske, koje je predvodio predsjedavajući Komisije za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Akif Çağatay Kiliç, zahvalili su za dobrodošlicu i gostoprimstvu, naglašavajući da BiH i Sarajevo imaju posebno mjesto među narodom Republike Turske.

- Članovi turskog Parlamenta naglasili su da njihova država pruža punu podršku BiH i njenom državnom parlamentu. Kazali su da razumiju probleme u BiH i različite poglede na način rješavanja tih problema, ali i pozvali na dijalog i stvaranje uslova za puno funkcionisanje Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg zakonodavnog organa - navodi se.

Posebno ističući ulogu parlamenata i značaj parlamentarne diplomatije, parlamentarci iz Turske ocijenili su da BiH ima važnu poziciju na geopolitičkoj karti Evrope i naglasili da stabilnost i mir u BiH predstavljaju temelj za stabilnost i mir regiona Zapadnog Balkana i cijelog evropskog kontinenta.

Predsjedavajući Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Amir Fazlić i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš zahvalili su za podršku koju Republika Turska pruža BiH, te izrazili želju za unaprjeđenje međuparlamentarne saradnje, kao i saradnje na planu ekonomije i investicionih ulaganja.

- Bilo je riječi i o aktuelnoj situaciji u BiH, te pozitivnom pristupu i razumijevanju koje Republika Turska pokazuje prema svima u našoj državi. Na sastanku su razmijenjene informacije i o aktuelnim globalnim izazovima, posebno ukrajinskoj krizi i mogućim posljedicama te krize - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH. 

Predstavnici Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda sa zadovoljstvom su prihvatili poziv predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Şentopa da, u što skorije vrijeme, posjete Republiku Tursku i Parlament te države.