Uskrs odnosno Vaskrs predstavlja važan kršćanski odnosno hrišćanski praznik odnosno blagdan kojim se obilježava Kristovo odnosno Hristovo uskrsnuće odnosno vaskrsnuće. Iz samo ovog manjeg segmenta teksta jasno se može vidjeti kako je u bosanskom jeziku, posredstvom utjecaja katoličke i pravoslavne crkve, razvijena religijska terminologija koja označava pripadnost nekoj od dominantnih crkava na južnoslavenskom tlu.

Kako što je manje-više poznato, termin za označavanje Kristova uzdignuća u katoličkoj vjerskoj praksi i vjerovanju glasi Uskrs, dok u pravoslovnoj ili ortodoksnoj termin kojim se označava spomenuto vjersko naukovanje glasi Vaskrs.

Nazivi navedenih praznika vežu se za glagole uskrsnuti i vaskrsnuti, odakle su dobijeni navedeni izrazi. Kad je posrijedi određenje „narodnijeg“ oblika, onda je to oblik Uskrs, koji se koristi u katoličkoj praksi, i ujedno se u bosanskom jezičkom instrumentariju može koristiti za opće značenje kršćanskog obilježavanja Isusova uzdignuća, naprimjer, kao što se može reći da se pod oblikom kršćani općenito podrazumijevaju sljedbenici Isusovi, iako ovaj izraz kod nas može označiti katolike kada nasuprot njih stoje hrišćani, kao pripadnici pravoslavnog, ortodoksnog naukovanja. Oblik Vaskrs potječe iz istočnog redakcijskog izvora, pa se u pravoslavnoj praksi naziva kako se naziva.

Inače, računanje vremena za obilježavanje Uskrsa temelji se na gregorijanskom kalendaru, koji je uspostavio 1582. godine rimski papa Grgur XIII po savjetu jednog njemačkog astronoma, kako bi se ispravile neke nepravilnosti u dotada postojećem julijanskom kalendaru. Na tlu Bosne krajem 16. st., kako bilježe neki izvori, nemali broj katolika prešao je na pravoslavlje, upravo ne želeći mijenjati dugo uspostavljenu praksu računanja vremena, smatrajući to i na neki način iznevjeravanjem dotadašnje tradicije.

Julijanski kalendar na osnovu kojega se računa vrijeme nastupanja Vaskrsa utemeljen je 45. godine pr. n. e., a uspostavio ga je čuveni Julije Cezar, među kojima je već tada ustanovljena većina naziva za mjesece: januar, februar, mart, april i dr. Vjernost julijanskom kalendaru i danas pripada većinom ortodoksnim kulturama i crkvama.