Možda najpoznatiji citat Georgea Besta, jednog od najboljih britanskih fudbalera svih vremena, glasi: "Potrošio sam puno novca na automobile, žene i alkohol. Ostatak sam protraćio." Kao lajtmotiv za tinejdžere može biti jako smiješno, ali kada već imate sijedu kosu ili imate porodicu iza sebe, onda je opasno. “Nemoj umrijeti kao ja”, bila je Bestova oproštajna poruka dok je ležao u bolničkom krevetu. Imao je 59 godina.

Best, poznat kao Peti Beatle, bio je veličanstven fudbaler koji je bogatstvo izgubio zbog alkohola. Nešto slično onome što se dogodilo drugom britanskom geniju kakav je Paul Gascoigne, koji je završio uništen zbog svojih ovisnosti. Obojica, kao i mnogi drugi igrači, proćerdali su mnogo novca kada su objesili kopačke o klin. Kako se to desilo?

Ne postoje podaci o fudbalerima koji su bankrotirali nakon što su napustili sport. "Skloni smo misliti da mnogi elitni sportaši bankrotiraju, ali postotak je isti kao i u bilo kojem drugom poslu", tvrde ekonomski stručnjaci, ali čini se da ima više sportaša koji nakon završetka karijere završe u finansijskim problemima.

Najnoviji slučaj je onaj jednog od najboljih desnih bekova u historiji, legendarnog Cafúa. Brazilac mora prodati svoju kuću, drugu nekretninu u manje od godinu dana, zbog dugova koji mu prijete nakon što mu je 2019. propala njegova zastupnička agencija. Procjenjuje se da je dužan više od 3,5 miliona eura .

Cafú je velik dio svoje karijere proveo u Italiji, igrajući u Romi i Milanu. Osvojio je dva prvenstva i Ligu prvaka, među ostalim trofejima, a penzionisao se u dobi od 38 godina. Finansijski problemi stigli su Brazilca u 53. godini života.

Ključ finansijskih problema nogometaša je dob u kojoj ostvaruju prihode, obično između 20 i 30 i nešto godina, okolina koja ih okružuje te što se nakon penzionisanja drastično smanjuje priljev novaca.

Život fudbalera je "balon" iz kojeg je jako teško izaći. Tokom fudbalskih godina steknu životni standard kojeg se ne žele odreći. Zna biti teško probavljiv, jer su prihodi zatvoreni, a slavina za rashode ostaje otvorena. Tu su i brojna promašena ulaganja.

Ronaldinho je bio jedan od najboljih brazilskih igrača u historiji, igrao je za velike klubove poput PSG-a, Barcelone ili Milana prije nego što se vratio u Brazil, pa čak i prošao kroz Meksiko i Indiju. Međutim, to nije bilo dovoljno za održavanje visokog životnog standarda ili izbjegavanje finansijskih problema.

Nedavno su novine The Sun objavile da je brazilska država pokušala naplatiti neke dugove od igrača te da su na njegovim računima pronašli samo šest dolara. Zbog toga su mu, navodi tabloid, morale biti zaplijenjene dvije nekretnine.

Stoga stručnjaci savjetuju fudbalere da ne brinu samo o fizičkoj pripremi ili prehrani tokom svoje karijere, već i da angažiraju finansijske savjetnike kako bi mogli rastegnuti ono što generiraju tokom svog aktivnog razdoblja. To je vrlo netipičan ciklus prihoda i moraju znati kako ga optimizirati.