Nakon više mjeseci političkih borbi Predstavnički dom Američkog kongresa je usvojio paket od 95 milijardi dolara vojne pomoći koji predviđa oko 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael i oko 10 milijardi za područje Indo-Pacifika, unatoč žestokom protivljenju nekih republikanaca.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je zahvalio Sjedinjenim Državama za paket pomoći njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije koja je ocijenila da će taj potez "uništiti Ukrajinu" i samo dovesti do još više smrti.

Ukrajini je namijenjeno 60,84 milijarde dolara, u što su uključene 23 milijarde dolara za obnavljanje zaliha američkog oružja.

“Zahvalan sam Zastupničkom domu američkog Kongresa, objema stranka i osobno predsjedniku Zastupničkog doma Mikeu Johnsonu zbog odluke koja povijest usmjerava na pravi put", napisao je Zelenski na X-u.

Dodao je da će pomoć "spriječiti širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života te pomoći objema našim nacijama da postanu snažnije."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u subotu je rekao da će američka pomoć "dodatno uništiti" Ukrajinu i rezultirati s još više smrti.

Novinskoj agenciji Tass je izjavio da će dio paketa, koji dopušta američkoj administraciji da zaplijeni ruska sredstva i prebaci ih Ukrajini za obnovu, narušiti ugled SAD-a. Rusija će odgovoriti mjerama koje su u njezinu vlastitom interesu, upozorio je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharkova ocijenila je da će pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvnu "produbiti krize po cijelom svijetu".

"Vojna potpora kijevskom režimu je izravno sponzoriranje terorističke aktivnosti", napisala je Zaharova na Telegramu.

"Što se Tajvana tiče, radi se o izravnom uplitanju u unutarnje stvari Kine. Vezano za Izrael, to je put u eskalaciju i u neviđeni porast napetosti u regiji", dodala je.