Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, počastio je danas ovdašnju javnost svojom sedmičnom dozom trabunjanja koju će večeras vjerovatno dopuniti gostujući u studiju svog privatnog režimskog novinara.

Konaković godinama uvježbava napad kao najbolju odbranu. Viči, galami, udari po svima kojih se sjetiš kako bi te poštedjeli neugodnih pitanja o vlastitom političkom angažmanu koja se gomilaju iz dana u dan. 

Prvo se juče Konaković, ljut što su SDA i DF a kasnije i još neke druge stranke, odlučilie da “trojku” ne spašavaju iz gliba u koji su se sami uvalili, obrušio na Željka Komšića tvrdeći da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine od stranaca tražio da ne otvaraju pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratske fronte, Željko Komšić, odgovorio mu je onako kako i treba, kratko, oštro i na prvu, nazvavši Konakovića – lažovom. "To je laž, i izgleda jedino sredstvo koje mu je preostalo. Ipak previše je svjedoka sa tog sastanka za tako providnu laž. Ali, to je tako dječja laž, ili još gore, bolesna laž!", kazao je Komšić.

Zato se danas Konaković pravdao, ubijajući vrijeme press-konferencijom održanom umjesto sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova, koji zbog magle nije mogao sletjeti u Sarajevo. Pa se zaputio u Banja Luku, što mu vjerovatno nije teško palo, znajući za njegov odnos sa Miloradom Dodikom.  

Ukratko, Konaković se ovako pravdao za sinoćnju izjavu o Komšiću. Dobro, nije Komšić baš tako rekao nego sam ja to tako shvatio iz njegovog govora tijela, iz njegovog izbora hotela, zato jer ne šalje novinarima viber poruke i jer sam čuo s kim se sastao u Americi. Bogami.

To je, uglavnom, sukus Konakovićevog monologa. Trivijalnog.

"Provjerio sam i dobio potvrdu sa više strane da je sam Željko Komšić na sastanku sa nizozemskim premijerom Rutteom u Predsjedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH. To je ta razlika između nas i njih, zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore", kazao je juče Konaković da bi se danas, kako prenosi Klix, pravdao da baš on to nije čuo, nego su mu rekli ljudi.  

"Ja sam govorio šta su mi svjedoci tog sastanka rekli, šokiran sam da se on čudi što sam ja prenio ono što on pokazuje da misli. Da li postoji neko od vaših medija, iko kome je Željko Komšić poslao poruku da apeluje na otvaranje pregovora sa EU. Nema nijedna Viber poruka da je član Predsjedništva, da ne kažem sjeo, njemu je to mrsko putovati, hodati i raditi, da je poslao poruku pomozite da Bosna i Hercegovina otvori pregovore. Iznenađen sam da se on pravda za nešto što demonstrira da misli. On je na sastanku u Briselu u decembru imao tu retoriku, govorio je neka sačekajte da oni sve to ispune. On to gleda stranački, on ne gleda to kao budućnost opstanka djece u Bosni i Hercegovini", rekao je Konaković.

Ovakva Konakovićeva izjava savršeno odražava obrazac po kojem se on ponaša. Mahalaški nastup, rovarenje, tračarenje, spletkarenje. Puno vike nizašto. A bez odgovora na ono što građane jedino zanima. Zašto je išao u Bakince. I na šta je tamo pristao?