“Konaković ide u Budimpeštu gdje će Szijjarto naložiti mađarskim diplomatama da lobiraju za BiH” vrištali su prije mjesec dana naslovnice na medijima bliskim režimu vladajuće “trojke” a povodom Konakovićeve posjete Budimpešti.

Kao što je Stav tom prilikom pisao, takvi naslovi bili su čista fantastika, baš kao i Konakovićeveva titula ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jer niti su mađarske diplomate lobirale za Bosnu i Hercegovinu, niti je Konaković do sada djelovao u vanjskopolitičkom interesu Bosne i Hercegovine. Kao što smo i upozoravali, na osnovu dotadašnjeg iskustva, od Konakovićeve posjete Budimpešti Bosna i Hercegovina može samo imati štete.

Tako je nažalost i bilo. Veliki Konaković prijatelj Peter Szijjarto, inače ministar vanjskih poslova Mađarske, čim je, u sklopu mađarske delegacije koju predvodi notorni Viktor Orban, došao u Bosnu i Hercegovinu, počeo je lobirati za Milorada Dodika i protiv američkih sankcija predsjedniku Republike srpske.

Szijjarto je poručio kako su takve sankcije za Mađarsku neprihvatljive jer je Dodikov glas u stvari “glas srpskog naroda koji ga je izabrao”. Štaviše Szijjarto tvrdi da su sankcije “ozbiljno uplitanje u domaću političku situaciju Bosne i Hercegovine” a da je Dodikova vlast “pouzdan partner” Mađarske.

No sve to nije ništa novo. Prisjetimo se da je Konaković u ljeto 2023. godine ponizio ne samo funkciju koju obavlja već i državu koju bi trebao predstavljati. Tada je Konaković, s pozicije ministra vanjskih poslova, skandalozno javno zamolio mađarskog kolegu Szijjarta da “lobira kod političara iz RS-a kako bi se okončala kriza”, čime je ponizio našu državu javno moleći predstavnika druge zemlje da utiče na političke aktere u državi u kojoj je sam ministar vanjskih poslova.

Samo mjesec nakon takvog poniženja, Milorad Dodik je bio pozvan kod Viktora Orbana na proslavu Nacionalnog dana Mađarske, gdje je primljen s državničkim počastima, nakon čega je obznanjeno i formiranje zajedničkog vijeća manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i Mađarske!

Nakon toga, u oktobru prošle godine, Dodik je u Budimpešti dobio čvrsta obećanja kako će Mađarska efektivno poništiti sankcije koje su Dodiku i njegovim dvorjanima uvele zapadne države, da bi u februaru ove godine Szijjarto, isti onaj koji je navodno “naložio mađarskim diplomatama da lobiraju za Bosnu i Hercegovinu”, ustvrdio da je “Milorad Dodik apsolutno predan evropskom putu te ga nema smisla kažnjavati”.

Danas to isto Szijjarto poručuje iz Bosne i Hercegovine. Toliko o efektima Konakovićeve "prehrabre" diletantske diplomatije i toliko o Konakovićevim “međunarodnim partnerima”.

Ostaje jedino ponoviti ranije upućenu poruku Elmedinu Konakoviću: “Aferim Dino. Nemoj više braniti interese Bosne i Hercegovine, molimo te. Izginusmo.”