Milorad Dodik, predsjednik bh. administrativnog entiteta Rs izjavio je danas da nije znao da je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ˝tako glup˝. Zbog Konakovićevih istupanja na međunarodnoj sceni, Dodik je poručio da ˝on nije naš ministar vanjskih poslova˝.

˝Nisam znao da je tako glup kada kaže se sve to svodi na Rusiju, znate. Ni Tito sebi nije dozvoljavao da ode 20 dana u Ameriku i da se šepuri po svijetu, a ostavi ovdje neriješene probleme kao što je to recimo uradio Konaković. Bilo bi interesantno da se vidi gdje je boravio i na čijem je trošku bio˝, pita se Dodik.

On ističe da ima saznanja da je Konaković više od 20 dana boravio u Americi.

˝Tamo dobacuje i sve negativno priča o Rs-u, pokušava je predstaviti kao problem. To govori da je napustio politiku zajedničkog djelovanja, da krši politički konsenzus oko nekih stvari. On situaciju predstavlja isključivo sa bošnjačkim, odnosno muslimanskim predznakom˝, izjavio je Dodik.

Kada ga slušate, nastavlja Dodik, ˝Konaković je pun nekih zagovaranja za razgovore, uvažavanja i tako dalje, a kad ostane sam njegova retorika se nimalo ne razlikuje od one koju smo mogli da čujemo od Bisere Turković i nama je to apsolutno jasno˝.

˝Međutim, ja njemu moram da poručim da smo mi kroz ovaj aranžman ostvarili one ciljeve koje smo htjeli da ostvarimo. On ako misli da može da nametne što goru situaciju za Rs, neka nastavi. S ovim što radi po svijetu, kako kleveće, omalovažava i prigovara, on nije naš zajednički ministar vanjskih poslova. Onda dođe ovdje i predstavlja se drugačije, što je neprihvatljivo. Na međunarodnoj sceni morate predstavljati dogovorene političke stavove i okvire, a ne da to radite lično ili uime svoje partije, a on to masovno radi˝, zaključuje Dodik.