Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik rekao je danas da ovaj entitet prekida svaki kontakt sa osobljem američke i britanske ambasade u BiH kao odgovor onima koji su spremni da "bacaju osiromašeni uranijum".

"Mi smo danas na sjednici Vlade donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakat sa osobljem britanske i američke ambasade. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum", rekao je Dodik komentarišući najavu da će London poslati u Ukrajini naoružanje koje sadrže osiromašeni uranijum.

Dodik je već prije nekoiliko dana najavio da je na sastanku vladajuće koalicije u RS-u dogovoreno da se sačini odluka koju će usvojiti Vlada RS-a i Narodna skupština tog entiteta o prekidu kontakta sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije u BiH.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Ujedinjenom Kraljevstvu strašnim posljedicama ako London konačno pošalje rakete "koje sadrže osiromašeni uranijum" u Ukrajinu, izvijestila je zamjenica britanskog ministra odbrane Annabel Goldie.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane kazao je da je "britanska vojska desetljećima koristila osiromašeni uran u svojim oklopnim projektilima" i istaknuo da je "to standardna komponenta i nema nikakve veze s nuklearnim oružjem”. Ali šta je tačno osiromašeni uranijum?

On je nusproizvod obogaćivanja urana koji ima širok raspon primjena zbog svoje visoke gustoće i pirofornog učinka. Najviše se primjenjuje u vojnoj industriji, posebice u proizvodnji oklopnih ploča za teške tenkove. Na primjer, tenkovi Abrams iz Sjedinjenih Država integriraju tajni oklop od osiromašenog uranija, iako oni koji će biti poslani u Ukrajinu neće imati ovu tehnologiju jer je to vrlo osjetljiva komponenta.

Tajna je kako se osiromašeni uran koristi u oklopnoj matrici tenka, a američka vlada ga ne izvozi čak ni svojim najbližim saveznicima.

Također se široko koristi za proizvodnju municije. Zbog svojih svojstava optimalan je za probijanje oklopa borbenih tenkova. Granata koja nosi osiromašeni uran ne mora nužno probiti oklop tenka, "ali poput kamena bačenog u jezero, ima veći udarac", objašnjavaju stručnjaci.

Prvi put je proizveden u Sjedinjenim Državama početkom 1940-ih, tokom početka programa nuklearnog oružja. Kasnije su Velika Britanija, Francuska i Sovjetski Savez započeli svoj program nuklearnog oružja i pronašli ovu komponentu. Korišten je u vojne svrhe u Zaljevskom ratu 1991., a kasnije je ponovno korišten u sukobima u Srbiji, na Kosovu I u ratu u Iraku 2003. godine.

Pentagon je procijenio da su američke i britanske jedinice ispalile 320 tona osiromašenog urana u Prvom ratu u Iraku. "Osiromašeni uranij omogućio je da irački tenkovi budu uništeni u nekoliko sati uz malo žrtava za Amerikance", piše stručnjak Patricio Kozakiewicz, koji uvjerava da se "pokazalo da sadrže otrovne elemente koji će uticati na stanovništvo i okolna područja tokom sljedećih desetljeća".

Metalni uran prirodno se javlja u malim količinama. U svom prirodnom stanju to je mješavina visoko radioaktivnog urana-235 i manje aktivnog U-238. U-235 se koristi u reaktorima i atomskom oružju, a tokom procesa ekstrakcije dobiva se osiromašeni uran, koji je otrovan teški metal, poput olova ili žive, ali samo malo radioaktivan.

Oklop tenkova koncentriran je uglavnom u prednjem dijelu, najizloženijem napadu. Tanji je sa strane, a još tanji s gornje strane. Kad bi cijelo vozilo bilo obučeno u debeli oklop, bilo bi preteško za pomicanje. Način na koji granata s osiromašenim uranijumom djeluje na oklop tenka brzinom pet puta većom od brzine zvuka uzrokuje da se očvrsli čelik razbije poput stakla.

Kada projektil s osiromašenim uranijumom pogodi metu, do 70% osiromašenog uranijuma isparava kroz intenzivnu toplinu u fini prah, koji se zatim taloži na okolno područje, kaže Kozakiewicz.

Zbog svoje velike gustoće i jer sadrži manje U-235 (pa je znatno manje radioaktivan od neobrađenog urana) također se koristio kao protuteža u avionima (prestalo je 1980-ih i 1990-ih zbog svoje toksičnosti) , u viljuškarima i kobilicama jedrilica kao I u medicinskoj terapiji zračenjem kao štit od zračenja i u porculanskim zubnim krunicama prije mnogo godina.

Ujedinjeno Kraljevstvo uvjerava da osiromašeni uran nema nikakve veze s nuklearnim oružjem i tvrdi da Rusija to zna, ali da manipulira diskursom kako bi zbunila javno mnijenje "namjerno pokušavajući dezinformirati", tvrde glasnogovornici britanskog ministarstva odbrane.