Milorad Dodik, ozlojeđen zbog “neuspjeha evropskih reformi”, oštro je kritizirao koalicione partnere iz “trojke” nazvavši ih američkim poslušnicima. No, najzanimljivija je izjava koja se odnosi na šefa NIP-a Elmedina Konakovića u kojoj Dodik kaže: "I Nizozemska je ovih dana naročito aktivna. Ministar Konaković još aktivniji". Podsjetimo, nizozemsko pravosuđe u predmetu prtiv Mirze Gačanina spominje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, ne po dobru naravno, a Konaković najavljuje osvetu sarajevskim medijima koji prenose vijesti iz Nizozemske, s porukom “ćeraćemo se još”.

Nije to prvi put da Dodik spominje Konakovića i dovodi ga u vezu sa kriminalom, ali je prvi put da ga je imenovao. U jednoj ranijoj izjavi Dodik je rekao: „Da li je Milorad Dodik odlazio kod onog Tite u Dabai ili nije odlazio? Jesam li ja odlazio kod bilo koga ko se bavi švercom droge ili je neko odavde bio? Za to postoje slike, postoje stenogrami, ja sam to sve pročitao i sve znam. Ja sam glavni kriminalac jer ne poštujem Schmidta, a onaj kome taj Tito, nekim političarima iz Federacije plati avionske karte i za njega i za porodicu plati boravak u Dubaiju, to nikom ništa.“

Portal Istraga.ba objavio je danas EUROPOL-ovu shemu koja otkriva da se, tvrdi Istraga.ba, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u martu 2021. godine sastajao se u Dubaiju sa Edinom Gačaninom Titom, vođom narko kartela Tito i Dino.

Ovo je navedeno u “neklasificiranoj” shemi koju je sačinio EUROPOL, a koja je dostavljena bh. sigurnosnim agencijama. Shema je sačinjena na osnovu prepiski iz aplikacije Sky, odnosno raspakivanja kripto telefona koje su koristili Edin Gačanin Tito i njegov tjelohranitelj Dženis Kadrić koji je nedavno uhapšen u Sarajevu. Zajedno sa Konakovićem i njegovom suprugom Dalijom u martu 2021. godine je putovao i Mahir Hodžić, također kadar NiP-a iz Novog Grada. I Hodžićevo ime nalazi se u shemi EUROPOL-a, gdje je precizno navedeno da je u Dubai “putovao zajedno” za Konakovićem.

Istraga.ba je u posjedu i prepiski iz Skya na osnovu kojih je shema sačinjena, koje dokazuju na koji je način i preko koga ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tog marta 2021. godine putovao u Dubai.