Prvi put u svojoj historiji izraelska vojska postavila je nadgrobni spomenik za poginulog vojnika na kojem su navedena imena tri roditelja, što je veliki trenutak za LGBTQ zajednicu.

Kada je narednik Omri Niv Firshtein poginuo u borbama 7. oktobra, iza sebe je ostavio dvije majke, Or-Li i Michal, ali i oca, Kobija.

Omri, vozač borbenog vozila u brigadi za pretragu i spašavanje bio je jedan od sedam vojnika IDF-a koji su poginuli u okršaju s palestinskim borcima u blizini Ashkelona.

Nivova majka, Or-Li, zamjenica je gradonačelnika Givatayima, grada blizu Tel Aviva. Govoreći za nacionalne medije, prisjetila se da su predstavnici vojske došli razgovarati o detaljima spomenika Omrijevog groba dvije sedmice nakon njegove smrti, i da su inicijalno bili zatečeni zahtjevom porodice da se sva tri imena urežu na kamen.

"Dolazila je mlada žena, vojna dužnosnica, koja se vjerojatno prvi put susrela s tim. Nije baš znala šta da radi“, prisjetila se. "Ja sam rekla, ako nećete dodati ime Michal – onda neka ploča nad grobom bude prazna."

"Nakon dva dana nazvali su i rekli da je sve u redu i da će biti tri imena.

Tri Omrijeva roditelja upoznala su se dok su zajedno služili kao oficiri, devedeetih godina. Nakon toga odlučili su zajedno osnovati porodicu. Or-Li i Michal već su bile u vezi, a Kobi, koji je želio djecu, pridružio im se pomažući im da imaju djecu, a sve troje su imali ulogu roditelja.

"Kroz razgovore s ljudima koji su dolazili da nas tješe, saznali smo da je Omri uvijek plesao i nasmijavao sve", rekla je Or-Li Niv za Haaretz prošlog mjeseca. "Bio je srce jedinice kojoj je pripadao. Stvarno je volio nove regrute i često razgovarao o njihovim problemima.

"Možda zato što i ja dolazim iz vojnog okruženja i godinama sam bila u zapovjedničkim i nastavnim pozicijama, Omri je mnogo naučio o tome kako razviti otpornost među vojnicima i poboljšati njihovu sposobnost suočavanja s krizama. Danas, među mojim zadacima u gradskoj upravi, zadužena sam, za  sigurnost i hitne slučajeve", nastavila je.

"Kada se nesreća dogodila radila sam i cijeli dan čekala informacije. Shvatila sam šta se dogodilo, ali nisam željela ništa govoriti Michal. Ona je optimista među nama. Čak i kada su kucali na vrata, bila je sigurna da će nam reći da je Omri ranjen."

"Nisam bijesna ni  na koga, ali se ne prestajem pitati kako se to dogodilo. Nismo nikada mislili da se nešto slično može dogoditi. Kako smo bili tako nadmeni“, rekla je majka poginulog izraelskog vojnika. 

(Izvor: Haaretz)