Govoreći o trgovinskim odnosima njegove zemlje i Njemačke, Erdogan je kazao kako obim trgovinske razmjene trenutno iznosi 50 milijardi dolara te kako je cilj da se ovaj iznos postepeno poveća na 60 milijardi dolara.

- Nadamo se da će Turska i Njemačka od sada razgovarati o projektima zajedničke proizvodnje, a ne o preprekama, posebno u oblasti odbrane. Želimo da s dnevnog reda uklonimo ograničenja s kojim se suočavamo u odbrambenoj industriji - rekao je Erdogan.

Erdogan poručio da očekuje veću podršku i solidarnost njemačkih vlasti u borbi protiv terorizma.

Osvrnuvši se i na stanje u Gazi, Erdogan je rekao kako "Netanyahu ugrožava sigurnost cijelog našeg regiona, uključujući i vlastite građane, samo da bi produžio svoj politički opstanak".

- Ne treba dozvoliti uspjeh naporima izraelske administracije da s dnevnog reda skine zločine protiv čovječnosti i masakre koje su počinili u Gazi. Nastavit ćemo sa povećanim naporima kako bismo osigurali prekid vatre i nesmetanu dostavu humanitarne pomoći palestinskom narodu u Gazi - poručio je Erdogan.

Na pitanje novinara kako pojašnjava svoje izjave u kojima Izrael i Netanyahuove metode u Gazi upoređuje s nacističkim metodama, a istovremeno Turska održava intenzivne trgovinske odnose s Izraelom, Erdogan je odgovorio:

"Ne održavamo više intenzivne trgovačke odnose s Izraelom, to je gotovo. Moj ministar vanjskih poslova nedavno je to saopćio."

Erdogan je dodao kako njegova zemlja trenutno ulaže velike napore po pitanju razmjene zarobljenika.