Revolucija je Edinu Forti, karikaturalnom državnom ministru prometa i komunikacija, očito, omiljena riječ. U vrijeme dok se ona zaista dešavala, tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu i Opsade Sarajeva, nije ga previse zanimala.

Forto, siromašak iz barake, kako se je jednom prilikom opisao pričajući o svom djetinjstvu, tokom Opsade je „izvještavao“ za sarajevski Radio Zid, projekat familije Grebo, Zdravka i njegove sestre Zdravke a onda usred revolucije dezertirao kroz sarajevski Tunel da se u glavni grad „više nikada ne vrati“.

Nažalost, vratio se. Na susramlje sviju nas.

Štaviše, postao je čak i predsjednik Naše stranke, nečega što izgleda kao NVO na budžetu, grupice od realnosti potpuno otuđenih građana koja je uspjela unijeti svoj koalicioni kapacitet u kantonalnu, državnu i entitetsku vlast.

Takav Forto svako malo pa najavi revoluciju.

U decembru 2021. godine kazao je da je u Sarajevu u “toku revolucija u javnom prevozu”.

Godinu dana kasnije kazao je, govoreći o formiranju nove državne vlasti, “da se dešava revolucija” i da se “stranke okupljaju oko programa”. Ono što nije kazao jeste da je program, zapravo, poništavanje Ustava Federacije, oktroiranje vlasti i predaja svih poluga državne uprave u ruke podmlatka HDZ-a i SNSD-a.

Dok traje Fortina nevidljiva revolucija, Milorad Dodik je izveo snajperiste na entitetsku liniju, promijenio koeficijente za raspodjelu novca od PDV-a, dobio novac za kupovinu zgrade svog kuma u Banjoj Luci, instalirao svoje kadrove u sve sportske saveze kako bi državne selekcije srozao na nivo San Marina.

U vrijeme Fortine revolucije, samo u posljednjih mjesec dana, ugašene su najmanje tri tvornice a onkološki pacijenti u očaju tvrde kako umiru jer nema sredstava za lijekove u Fondu solidarnosti ZZO Federacije BiH.

Dok traje Fortina revolucija, sarajevska vlast ukinula je đacima besplatan javni prijevoz tri mjeseca nakon što je gromoglasno najavila kako će prijevoz biti besplatan.

Dok traje revolucija, u sarajevskom Kantonu, u kojem je na vlasti Fortin nevidljivi Nihad Uk, do sada zapamćen samo po izboru čarapica, na umoru je zdravstveni sistem, kantonalna je bolnica na umoru jer mašine ne rade a menadžment se smuca negdje po svijetu, načelnike općina se poziva na ostavke, raspadaju se općinska vijeća, raspada se cestovna infrastruktura, pet godina se čeka na početak gradnje transverzala i longitudinala, po mraku u tajnosti se postavlja spomenike po gradu.

U posljednjih desetak dana Fortine revolucije poskupjela je registracija vozila a kada se pogleda ko stoji iza takve odluke vidi se da su na čelu tih firmi sadašnji i bivši kadrovi HDZ-a i SDP-a. Hronično nezainteresirani i neinformirani Forto (za sve osim za svoju fotelju i lijepu plaću) bučno je najavio da će tražiti smjene odgovornih i vraćanje cijena. Lijepo zvuči, fino izgleda u naslovima portala, što je članovima Naše stranke jedino bitno (pogledati pod Sabina Čudić, second hand, Bruxelles, šatro) ali Forto niti za to ima mogućnost ni mandat, niti se za to uopće pita.

Pa je zato Fortina stranka građanima koji će plaćati skuplju registraciju ponudila rješenje – vozajte električne romobile. Revolucija u svakom pogledu. Samo još da neko za nju sazna. Osim Forte.