Haris Zahiragić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo te član Predsjedništva Stranke demokratske akcije, reagirao je nakon što je sinoć na Sarajevo Film Festivalu predstavljena četnička drama “Heroji Halijarda” u režiji u najmanju ruku kontroverznog režisera Radoša Bajića.

Kako je istakao Zahiragić u obraćanju na društvenim mrežama, još prije početka SFF-a dobio je poziv od Vlade KS, kao pokrovitelja SFF-a, na prijem koji se organizira na festivalskom trgu.

“Međutim, nakon proteklih par dana, a posebno nakon danas, kada smo saznali da se u sklopu SFF-a - koji je nastao kao kulturni otpor Sarajeva na agresiju i opsadu, promovisao film 'Heroji Halijarda' koji afirmiše ulogu četnika u Drugom svjetskom ratu, razmišljao sam da li da odem na taj prijem. Imajući u vidu činjenicu da SFF ne pripada nikome, a ponajmanje onima koji su odobrili promociju ovog filma, nego svim građanima Sarajeva, odlučio sam da ipak odem i odabirom outfita dam svoj skromni doprinos borbi za važne društvene narative”, istakao je.

S obzirom na to da je Armija Republike Bosne i Hercegovine posljednja antifašistička vojska u Evropi, smatrao je da bi majica ARBiH bila adekvatna, a pošto je jučer obilježen dan 505. viteške bužimske brigade, odlučio je da je njihova majica najbolji izbor.

“Jer kako komandant Nanić, da mu se Gospodar smiluje, reče: 'I poslije rata je rat', posebno na onim mjestima gdje bismo se najmanje nadali da ga moramo voditi – dodao bih. Svim pripadnicima ARBiH, 5. korpusa i 505. viteške bužimske brigade, kao i svim građanima Bužima i svim dobronamjernim građanima BiH - sretan vam dan 505. viteške bužimske brigade”, čestitao je Haris Zahiragić.