Policija u Tianjinu, gradu u sjevernoj Kini, kupila je softver koji nastoji predvidjeti zločine i proteste prije nego što se dogode. Ima mogućnost prikupljanja golemih količina podataka o svakodnevnim radnjama neke osobe, od pretraživanja na internetu ili telefonskih poziva, do svakog koraka koji poduzimaju izvan svog doma zahvaljujući brojnoj mreži sigurnosnih kamera opremljenih prepoznavanjem lica koje su postavljene posvuda. Uz sve to, program može osjetiti obrasce i upozoriti vlasti na sumnjivo ponašanje.

Softver je razvio Hikvision, najveći svjetski dobavljač sistema video nadzora. Većina kamera u Tianjinu također je proizvedena u pogonima te kompanije koja je blisko povezana s kineskom vladom. Njihov glavni dioničar je China Electronics Technology Group, kompanija namjenske industrije u državnom vlasništvu koja proizvodi bespilotne letjelice i drugu vojnu opremu.

Hikvision stoji iza kineskog sistema masovnog nadzora. Njegove su oči također raširene diljem svijeta s više od šest miliona kamera. Sjedinjene Američke Države davno su naredile uklanjanje svih uređaja ove kompanije, koju su stavile na svoju crnu listu zbog navodnih "prijetnji nacionalnoj sigurnosti" zbog veza s kineskom Komunističkom partijom.

Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo učinili su isto prošle godine zbog izvještaja nekoliko organizacija za ljudska prava koje Hikvision uređaje povezuju s progonom Ujgurskih muslimana u regiji Xinjiang. Prije nekoliko mjeseci Ukrajina je Hikvision nazvala "međunarodnim sponzorom rata". U Kijevu kažu da je ovaj kineski nadzorni div prodao ruskoj vojsci termovizijske i nadzorne kamere koje se mogu koristiti na dronovima.

Jedan od velikih klijenata Hikvisiona je izraelska vlada, koja je napunila palestinske teritorije kineskim kamerama, posebno prometna područja kao što su Vrata Damaska, gdje su se obično dešavale demonstracije. Prije nego što je izbio rat između Izraela i Hamasa, Amnesty International je objavio istraživanje o onome što su nazvali "digitalnom represijom" u nekoliko četvrti na Zapadnoj obali.

"Kineski sistemi za prepoznavanje lica pružaju izraelskim vlastima moćne nove alate za ograničavanje slobode kretanja, dodajući više slojeva tehnološke sofisticiranosti sistemu aparthejda koji Izrael nameće Palestincima", navodi se u izvještaju, u kojem stoji da su deseci Hikvision kamera bile razmještene kroz vojnu infrastrukturu i stambena područja "kojima upravljaju izraelska policija i privatni doseljenici oko starog grada Istočnog Jeruzalema, posebno Vrata Damaska, Armenska četvrt, Muslimanska četvrt i Silwan."

Istraživanje Internet Protocol Video Market (IPVM), grupe za analizu industrije sigurnosti i videonadzora sa sjedištem u SAD-u, također dodaje da neke od ovih kamera imaju funkcije prepoznavanja lica, vjerojatno povezane s Mabat 2000, mrežom za nadzor koja koristi umjetnu inteligenciju i vodi izraelska policija.

"Ogroman sistem omogućuje vlastima da drže Palestince pod stalnim nadzorom, čak i dok obavljaju svoje dnevne aktivnosti. Te se tehnologije koriste za ograničavanje slobode kretanja Palestinaca", nastavlja se u izvještaju Amnestyja.

U istočnom kineskom gradu Hangzhou, Hikvision je nastao 2001. godine kada je profesor inženjerstva po imenu Chen Zongnian angažirao dvojicu svojih najpametnijih učenika, Hu Yang Zhonga i Gong Hongjia, da pretvore istraživački institut kineske vlade u kojem su radili u tvornicu mega kamera. Chen (58 godina) je predsjednik kompanije i također istaknuti član Komunističke partije.

Hu Yangzhonga, glavnog izvršnog direktora, istraživalo je 2017. kinesko regulatorno tijelo za vrijednosne papire zbog navodnog kršenja pravila o otkrivanju podataka. Istraživalo se i trećeg i najpoznatijeg osnivača Hikvisiona, Gong Hongjia. Ovaj milijarder koji se obogatio u Hong Kongu, s drugim poslovima u farmaceutskom sektoru i telekomunikacijskoj industriji, obavlja funkciju potpredsjednika te je ujedno i najveći pojedinačni dioničar kompanije s udjelom od 13,4 posto.

Hikvision ima više od 18.000 zaposlenih , izlistan je na berzi u Shenzhenu i 2022. godine zabilježio je prihod od 6,3 milijarde eura. Kineski mediji nazvali su osnivače "tri mušketira" jer su vodili megaprojekte nadzora za vladu Xi Jinpinga u glavnim gradovima zemlje, od Šangaja do udaljenog Urumqija, glavnog grada Xinjianga, gdje hiljade kamera, uz izgovor borbe protiv terorizma, nadziru jednu od najsofisticiranijih policijskih utvrda na svijetu.