Snimak koji je jučer objavio portal Stava a na kojem je snimljen ratni zločinac Dario Kordić kako, nimalo rehabilitiran, poručuje kako bi sve ponovo, uzburkao je javnost u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Uslijedio je niz reagiranja najviših državnih i vjerskih autoriteta.

Konačno, dan nakon emitiranja snimka, reagirao je i Elmedin Konaković, gazda „trojke“ i stranke Narod i Pravda.

U pauzama postavljanja Bosne i Hercegovine u središte pažnje svjetske diplomatije, tik nakon što je pod njegovim vodstvom Bosna i Hercegovina postala nezaobilazan faktor na svjetskoj sceni (da, istina je, time se zaista hvali), Konaković je odlučio sačekati nedjelju i vrijeme kada su katolici uglavnom na misi i ne čitaju postove sa društvenih mreža pa hrabro reagirati na ono što je Kordić izjavio tokom veselice sa svojim jaranima.  

„Izjava ratnog zločinca daria kordića da bi sve isto uradio, svoje zločine ponovio, jedna je od najstrašnijih izjava u postratnom periodu u BIH“, počinje prehrabri i preopošteni pa brže-bolje, dok se Dragan Čović nije razbudio, nastavlja: „Svjesni da oko nas žive takvi ljudi naš imperativ mora biti izgradnja zdravog i funkcionalnog društva, snažnih institucija koje mogu reagovati na sve opasnosti i izazove. Zbog svega što smo prošli, nemamo pravo na bilo kakav interes osim interesa da država Bosna i Hercegovina i njene institucije budu snažne. Svi koji ratne zločine odobravaju i veličaju svojim najbližim, prije svega svojoj djeci, moraju objasniti zašto od zločinaca koji pucaju u dijete, u žene i starce i one koji su to naredili, prave heroje i uzore.“

Golemo.

Ali ima nekoliko sitnih problema, takorekuć, problemčića koji kvare ono na što se prehrabro natjerao prepošteni samozaljubljeni ministar, toliko hrabar da ime i prezime ratnog zločinca piše malim slovima.

Je li Konaković svjestan da koalira sa ljudima koji baštine nasljeđe bivšeg predsjednika HDZ-a, u Haagu osuđenog ratnog zločinca?

Je li svjestan da takve osobe mogu graditi samo paradržavne institucije i nove entitete, kako su to radili i tokom Agresije a ne institucije države Bosne i Hercegovine?  

Je li bio svjestan i zašto kada je, gladan vlasti i fotelje, potrčao u koaliciju sa onima koji svečano dočekuju Kordića, glasao za imenovanje Čovića, Lidije Bradare, Borjane Krišto, Marinka Čavare?

Konačno, je li bio prehrabar i prepošten pa ikada upitao Sanju Vlaisavljević, za koju je također glasao, „zašto od zločinaca koji pucaju u dijete, u žene i starce i one koji su to naredili, prave heroje i uzore“?

Da se kladimo da nije. Jer ne smije.

Što je prestrašno.