Od okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu sve do danas ministri vanjskih poslova naše države muku su mučili s pojedinim ambasadorima i konzulima kada je riječ o dostojanstvenom obilježavanju godišnjice Genocida nad Bošnjacima.

Mnogi od njih, posebno oni delegirani od zvaničnika iz manjeg bh. entiteta, nerijetko su u potpunosti ignorirali 11. juli, a u prošlosti se znalo dešavati da se čak ni državna zastava ne vidi na jarbolima ispred zgrada diplomatsko-konzularnih predstavništava ili da su, što je možda i gora varijanta, pocijepane i prljave u blatu ispred ovih objekata.

Elmedin Konaković, aktuelni ministar vanjskih poslova, odlučio je ove godine poduzeti “akciju” koja, tako se da pročitati iz dopisa koji je uputio ambasadorima i konzulima, ne liči ni na šta drugo nego na udovaljanje njihovoj samovolji. Kako je naveo u svom dopisu, on samo “preporučuje” našim diplomatama da na primjeren način, sa pijetetom i dostojanstvom, obilježe 28. godišnjicu Genocida.

Vjerovati je da se lider Naroda i pravde na ovaj način opet “potrbušio” pred Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, odlučivši ih gladiti niz dlaku i izbjegavati njihovu srdžbu pod svaku cijenu, pa i kada je riječ o obilježavanju ovako bitnog datuma.