Generalni direktor BH Telecoma, Amel Kovačević, koji je na tu dužnost imenovan nakon što je mjesto u međustranačkoj postizbornoj trgovini pripalo NIP-u,  govorio je danas u vezi sa navodnom aferom prisluškivanja u kojoj je pominjana kompanija BH Telecom. Prema tim navodima, bivši direktor Obavješajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić zlupotrijebio je OSA-u te nelegalno prisluškivao oponente SDA. 

Danas se ispostavilo da se afera prisluškivanje preko BH Telecoma nije desila. Potvrdila je to interna istraga u BH Telecomu, kazao je novinarima Kovačević.

“Što se tiče afere prisluškivanja kao građanin Bosne i Hercegovine prije nego što sam ušao u BH Telecom iz medija sam saznao određene informacije o ovoj sudskoj istrazi. Skoro smo imali slučaj vezano za predsjednika Suda BiH Debevca i Osmanagića. Čim je nova uprava Telecoma krenula sa poslom uradili smo tri stvari. Odmah smo se stavili na raspolaganje organima Bosne i Hercegovine i izrazili spremnost za saradnju”, kazao je Kovačević, prema izvještaju Faktora.

“Druga stvar je da smo formirali dvije komisije u Telecomu da ispitaju sve što se događalo u prošlosti vezano za prisluškivanje. Provjeravali smo da li je neko od naših kolega iz firme nezakonito prisluškivao bilo koga, a da za to nije imao nalog neke relevatne državne institucije. Komisija je potvrdila da u ovom slučaju nije bilo nezakonitog prisluškivanja bilo koga. Druga komisija ispitivala je ranjivost BH Telecoma kada je u pitanju nezakonito prisluškivanje. Za ovaj posao potrebno je dodatno vrijeme da otkrijemo eventualne zloupotrebe, ako ih je bilo. Nova uprava Telecoma ima nultu toleranciju kada je u pitanju nezakonito prisluškivanje bilo koga i mi ćemo ovo izvesti na čistac”, dodao je Kovačević.

Informacije o nelegalnom prisluškivanju u režiji OSA-e u javnost je iznio Elmedin Konaković, predjednik Naroda i pravde, stranke čiji je kadar i aktuelni direktor Telecoma Kovačević.

Konaković je tvrdio da ima informacije da je OSA, u vrijeme mandata Osmana Mehmedagića Osmice, prisluškivala desetke ljudi bez potrebnih sudskih naloga te da su se koristile tzv. duple SIM kartice. Tada se tvrdilo kako će se afera u vezi s nelegalnim prisluškivanjem razotkriti kada se konačno promijeni uprava BH Telecoma. Osim Konakovića, da postoji nelegalno prisluškivanje preko BH Telecoma, tvrdili su i iz Američke ambasade u Sarajevu.

Podsjetimo, zbog ovoga je američko Ministarstvo finansija i trezora (OFAC) u aprilu prošle godine na takozvanu crnu listu sankcija stavilo Osmana Mehmedagića.

Tada je objavljeno kako američke vlasti imaju vjerodostojne informacije da je Mehmedagić u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA).

tada je navedeno da je Mehmedagić koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska.

Uprava Telecoma se promijenila, ali dokaza o nelegalnom prisluškivanju, prema onome što je danas kazao Kovačević, u Telecomu nema.