Nakon što je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na svom Facebook profilu, tokom proteklog vikenda, objavio fotografije na kojima pozira sa suprugom, starijom kćerkom i tek rođenom kćerkom u bolničkoj sobi Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, brojni građani kritizirali su ovakvu "privilegiju" poznatih u našoj zemlji, među kojima su i političari.

Konaković se potom u subotu na Facebooku pokušao opravdati, tvrdeći da u "Općoj bolnici očevi mogu posjećivati novorođenčad, te da je potrebno samo da se prethodno najave".

Može li se u posjetu pacijentima, među kojima su i trudnice, upitali smo i nadležne u Općoj bolnici?

Odgovorili su nam "kako stručne službe Opće bolnice svakodnevno procjenjuju epidemiološku situaciju i preporučuju upravi stanje sa posjetama".

- Trenutno je na snazi reduciran broj posjeta koje se dozvoljavaju na lični zahtjev porodice, a zahtjev treba uputiti šefu odjela i glavnom medicinskom tehničaru.

Navode kako do sada "nikada niko nije vraćen ko je želio da vidi svog najbližeg".

- U najteže vrijeme pandemije COVID-19, kada je ova bolnica praktično spasila grad, bile su dozvoljene posjete svima koji su to željeli, pa čak i u intenzivnu njegu - stoji u odgovoru Opće bolnice na upit o Konakovićevoj posjeti.

Odgovor je posebno zanimljiv iz dva razloga. Prvi je taj da Opća bolnica, koja je kasnila sa prijemom COVID-pacijenata mjesecima, navodi da je "spasila grad", a drugi razlog iz kojeg je ovaj odgovor naročito zanimljiv je taj da javnosti sada daju na znanje kako je za vrijeme COVID-a bilo dozvoljeno posjećivati bolesnike, čak i u intenzivnoj njezi.

Zbog ovog drugog, sudeći po odgovoru Opće bolnice, njihov rad i ponašanje u vrijeme pandemije bio je u direktnoj suprotnosti sa naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva na federalnom i kantonalnom nivou, a koje su bile izričite i jasne - posjete nisu dozvoljene u vrijeme COVID-19. Na web stranici Opće bolnice i sada stoji obavještenje iz februara 2020. godine da su sve posjete obustavljene, ali nam Opća bolnica sada objašnjava i to da su kršili takvu odluku?! Za neke posjete očito nisu bile obustavljene. Kako tad, tako i danas.

Pročitate li Pravilnik o kućnom redu za pacijente na bolničkom liječenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, vidjet ćete da posjete ni sada nisu dozvoljene.

U Pravilniku koji je potpisao direktor bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, između ostalog, navedeno je i da "na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju (Porođajno) posjete nisu dozvoljene."

Osim toga, u Pravilniku je navedeno da je "djeci mlađoj od sedam godina strogo zabranjen dolazak u posjetu bolesnicima", pa se postavlja pitanje - kako je starija kćerka ministra vanjskih poslova BiH, koja još nema punih sedam godina, ušla u bolnicu, odnosno došla u posjetu majci".

Da li je Konaković znao za ova pravila Opće bolnice, pa ih i pored toga prekršio ili nije, za sada nije poznato. No na pravila koja vladaju u bolnici trebali su ga podsjetiti uprava i uposleni na Porođajnom, koji su puštajući ga u sobu prekršili Pravilnik o kućnom redu kojeg su sami pisali.

U svom statusu na Facebooku, kojim se pokušao opravdati, Konaković je naveo i da je "supruga, zbog starije kćerke koja je ranije u istoj bolnici operisala krajnike, bila smještena u dijelu zgrade koji zovu 'izolatorij', izdvojen od dijela u kojem leže trudnice ili majke koje su rodile djecu, a Kiana provela neko vrijeme uz majku"?!

Zanimalo nas je i da li u Općoj bolnici sve porodilje imaju posebnu sobu ili je to dozvoljeno samo određenim ženama?

Odgovor na to pitanje iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nismo dobili.