U novom, 423. po redu broju sedmičnika “Stav”, na naslovnici nalazi se naš razgovor s Lauren Booth, muslimanskom aktivisticom iz Velike Britanije, reporterkom i svastikom bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koja je ovih dana boravila u posjeti Sarajevu, Mostaru i Blagaju. Ona nam je ispričala kako se vratila islamu, a kazala je i to da je naša država srce Evrope.

“Kada sam prvi put stavila hidžab i ušla u prostorije Sky Newsa, gdje sam radila, kolege su djelovale smireno jer tako su trenirani, da budu hladni na neobične pojave. Govorkanja iza leđa bila su prisutna, počeli su da me ispotiha tračaju. Poslije nekoliko dana nazvali su me iz studija i rekli kako me više ne trebaju u toj firmi. Da ne bude nesporazuma: u tom studiju dozvoljavaju djevojkama da javno nastupaju s hidžabom, ali djevojkama čija je koža smeđa, koje su asimilirane Britanke”, priča Booth.

Za 7. maj planirano je održavanje izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj. Inače, pripadnici nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave učestvuju u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika. Jedan od kandidata na ovim izborima jeste i Sead Alić, i to za Vijeće bošnjačke nacionalne manjine za Grad Zagreb, s kojim smo također razgovarali u novom broju Stava.

“Izbori za vijeća u pravilu bude usnule Bošnjake i tjeraju ih da prave liste svojih susjeda, rodbine, prijatelja, poznanika... U tom smislu izbori su pokazatelj da interesa za angažman ima. No on je uglavnom papirnatog, obljetničkog i komemorativnog karaktera. Po broju lista Bošnjaci će opet biti među 'najdemokratičnijim' manjinama. To je uglavnom loše jer pokazuje razjedinjenost i nedostatak autoriteta u ovom svjetovno-kulturno-političkom segmentu postojanja Bošnjaka u Hrvatskoj. No, s druge strane je i dobro (barem u principu) jer bi izbori trebali natjerati izborne liste da pokažu šta su radile protekle četiri godine”, kazao nam je, između ostalog, Sead Alić.

Željko Vukša-Fejzić, pravnik, član Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, omladinski delegat Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, rekao je da Stranka demokratske akcije nije nacionalistička stranka i uvijek je podržavala multikulturalizam.

“Kao zagovornik demokratskih vrijednosti zapadnog društva, smatrao sam neprihvatljivim sudjelovanje u strankama s marksističko-komunističkom bazom, s obzirom na nedostatak mehanizama za provjeru i ravnotežu koji bi osigurali poštivanje osnovnih ljudskih prava koje takva uređenja nose. Stranka demokratske akcije je narodna stranka desnog centra i kao takva zagovara da status građana bude širi pojam koji okuplja sve državljane Bosne i Hercegovine, a ne samo određenu grupu ljudi, mahom okupljene oko vrijeđanja nacionalnih identiteta ili mjesta rođenja i prebivališta”, istakao je ovaj mladi političar.

Dok Hrvatska prebacuje migrante, dok austrijski migranti ilegalno grade zatvore, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković poručuje da ne brinemo.

“U posljednjih 15 dana 559 migranata upućeno u Bihać kroz proces readmisije. Koliko je to povećanje, pokazuje podatak da je u vrijeme najveće migrantske krize 2021. po tom osnovu upućen 21 migrant, a tokom prošle godine 276 migranata. Jasno je, Hrvatska je nagrađena ulaskom u šengenski prostor, ovako plaća tu uslugu briselskim vlastima”, piše Damir Hadžić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: A sada da razvale SDA iznutra pa svi zajedno na LGBT iftar

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: FGR objavila rat kolektivnom sjećanju: Mitovima protiv istine
Adnan Hamdov Pejčinović: “Sloboda je iznad srebra i zlata”
Željko Vukša-Fejzić: Stranka demokratske akcije nije nacionalistička stranka i uvijek je podržavala multikulturalizam (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Mustafa Drnišlić: Fina Gradska SRNA: Istraga poturica u režiji Edina Zubčevića
Sead Alić: Bošnjaci su zakinuti, moramo dokazati snagu i ljepotu onoga što jesmo (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Damir Hadžić: Hrvatska prebacuje migrante, austrijski desničari ilegalno grade zatvore, Konaković poručuje da ne brinemo
Bojan Budimac: Opozicija u Republici Türkiye pati od poremećaja identiteta
Osman Softić: Razbijen mit o Americi kao faktoru mira i stabilnosti

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Lijepo je nekome biti “zapad”, pa makar i Republici srpskoj
Jakub Salkić: Zekat, vjerska obaveza kao temelj ekonomije

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: To sam što jesam, meni sasvim dovoljno (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Kad ti pogine suborac koji ti je upravo spasio život (Amir Hasanović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Ogled o ispričanoj noći (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Tri tipa ahmaka, koji predstavljaju masu, blago traže u ruševinama, gledaj one koje guraju ustranu (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Amir Telibećirović: Bosna je srce Evrope, a ženska su srca prijemčivija za islam (Priča o Lauren Booth)
Arifa Isaković: S ovakvim zakonima nastavnici u osnovnim školama mogu raditi samo protuzakonito
Alen Kalajdžija: Srpski uslov, hrvatski uvjet, tada sinu misao: „Po bosanskom je šart!“
Ibrahim Kajan: Groblja naših neprijatelja u našoj zemlji – naša su groblja
Mirza Abaz: Od snajperskog nišana do zvuka granata i dima
Izet Perviz: Hrvatska štiti optužene pripadnike HVO-a
Ammar Kulo: Begajetin kadaif
Bajro Perva: Ramazanske su slike neodoljive i u Prhinju kod Breze
Zoran Filipović: Šampanjac, kavijar i krv!
Izet Perviz: Grad na zrnu soli

KULTURA
Nedim Hasić: Mihajlo i njegovi tuzlanski diletanti