Udio tzv. kur'anskih leksema u bosanskom jeziku nije mali. Razlog tome jeste snažan vjerski, kulturni, društveni, filozofski utjecaj islama odnosno Kur'ana na govornike bosanskog jezika. Te lekseme prilagođavale su se bosanskom u svim mogućim aspektima adaptacije.

Među takvim riječima spadaju i razgovorni prisutne lekseme Elham i kuleuzeta: npr. „Ti prouči Elham, a vas dva kuleuzeta.“

Uvidom u bosanske rječnike, može se primijetiti da navedene lekseme uglavnom nisu registrirane.

Tako se prva riječ – Elham – veže za ime prve kur'anske sure – Fatihe, koja počinje riječima „El-ḥamdu lillāhi rabbil-ʻālemīn“, gdje je došlo do pojednostavljivanja oblika zbog neeksplikacije početnog tzv. određenog člana el-, dok se finalna skupina -md pojednostavljuje ispadanjem sonanta -m.

Leksema kuleuzeta označava svojevrsnu zbirnu množinu, vežući se ustvari za početak dviju kur’anskih sura na samome kraju Časne knjige, počinjući riječima: „Qul e’ūẕu bi rabbil-feleq“ i „Qul e’ūẕu bi rabbin-nās“.

Sve tri sure – i Elham i kuleuzeta čine važan utjecaj na život prosječnog muslimana, jer namaza nema bez Fatihe (Otvaranje), a gotovo svaka vrste traženja zaštite i pomoći kod Boga Milostivog uključuje učenje sura Felek (Zora) i Nas (Ljudi), kao i spomenute Fatihe odnosno Elhama.

Zato se od Elhama do kuleuzetā podrazumijeva cio Kur’an, uključujući i ta sureta: od prve do posljednje!

***

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.