Sjeverna Makedonija se nalazi u izbornoj kampanji za prvi krug predsjedničkih izbora koji su zakazani za 24. april. Drugi krug predsjedničkih i parlamentarni izbori bit će 8. maja. Društvo je duboko politički i ideološki polarizovano, a u takvim okolnostima Genocid nad Bošnjacima je nezaobilazna tema za velikosrpske političare i njihove istomišljenike.

Prema rezultatima popisa stanovništva 2021. godine broj Srba u S. Makedoniji je 23 877 (1,3 %) što je veliki pad u odnosu na 2002. godinu kad ih je bilo 35 939. Kako se Srbi brzo asimiliraju vidi se i kroz znatno manji broj govornika srpskog jezika od broja Srba. Pored tog negativnog procesa utjecaj Beograda na Makedoniju je izuzetno jak u svim društvenim sferama, a posebno u politici, ekonomiji, medijima i kulturi.

Srbi u Makedoniji imaju jednu političku opciju sa minornom podrškom glasača koja održava stavove koncepta “Srpskog sveta” i svojim habitusom se uklapa u djelovanje desnice. Naravno, Demokratska stranka Srba ne održava mišljenje svih pripadnika srpske zajednice u Makedoniji po pitanju Genocida u Srebrenici niti svi Srbi glasaju za DSS.

Ivan Stoiljković, predsjednik Demokratske stranka Srba, je najveći negator Genocida u Srebernici na makedonskoj političkoj sceni.

SDA Makedonije je javno reagovala na njegove istupe i podsjetila na usvajanje rezolucije u Sobranju 2010. godine kada je upravo VMRO–DPMNE imao većinu. Tada je predsjendik SDA Makedonije Avdija Pepić bio jedan od poslanika koji je obrazložio nužnost usvajanja Rezolucije na zahtjev EU.     

“Ivan Stoiljković, koalicioni partner DPMNE-a, već duže vrijeme javno iznosi stavove koji su problematični u društvu koje sebe naziva demokratskim i predstavljaju anticivilizacijski čin. Posljednja skandalozna izjava u nizu je jučerašnja Stoiljkovićeva, kojom ponovo relativizuje genocid u Srebrenici. Ništa novo, pogotovo ako uzmete njegove stavove o agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i stavove na liniji Dodikove i Vulinove politike, o promjeni granica država Zapadnog Balkana”, stoji na početku saopćenja SDA Makedonije.

Iz ove stranke postavljaju pitanje da li VMRO – DPMNE kao stožerna stranka u koaliciji sa Ivanom Stoiljkovićem dijeli njegove anticivilizacijske stavove.

“Odavno niko više ne očekuje da Ivan Stoiljković može izgraditi pozicije zasnovane na demokratskim vrijednostima i faktografiji međunarodnih sudova. Ono što se postavlja kao glavno pitanje je: Da li VMRO - DPMNE, kao stožerna stranka u koaliciji sa Ivanom Stoiljkovićem, dijeli njegove anticivilizacijske stavove? Kakvi su stavovi Hristijana Mickoskog i Gordane Šiljanovske Davkove o rezoluciji o Srebrenici u UN, za koju je makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova juče saopštilo da će Sjeverna Makedonija biti kosponzor, zajedno sa SAD i Njemačkom?”

Iz SDA Makedonije podsjećaju da je Genocid u Srebrenici je činjenica, a njegovo negiranje neprihvatljivo u demokratskim društvima i predstavlja anticivilizacijski čin. Genocid u Srebrenici potvrđen je sudskom presudom Međunarodnog suda u Hagu, kao jedini genocid na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Još  4. februara 2010. Skupština Makedonije usvojila je deklaraciju podrške Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srebrenici. Deklaracijom se osuđuje genocid nad više od 8.000 Bošnjaka. Ova rasprava, koju Stoiljković pokušava da otvori o relativizaciji Genocida u Srebrenici, završena je još 2010. godine, kada je VMRO-DPMNE imala većinu u makedonskom parlamentu. Evropski  parlament je ranije proglasio 11. juli danom sjećanja na Genocid u Srebrenici. Genocid u Srebrenici je već dio institucionalnog pamćenja EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Njemačke... svih zemalja u kojima su demokratske vrijednosti i poštovanje ljudskih prava sastavni dio njihovih sistema, a sada ostaje da se zaokruži i u UN, početkom sljedećeg mjeseca”, poručuju iz SDA Makedonije.

Ovaj primjer negiranja, smatraju u SDA Makedonije, pokzuje da institucionalizirano sjećanje na žrtve Genocida u Srebrenici je važno jer još uvijek postoje radikalne ideologije i destruktivne politike koje negiraju Genocid.

“Poricanje genocida je posljednja faza samog genocida. Oni koji negiraju genocid doprinose zločinu koji su osmislili i izveli najbolesniji umovi. Važno je zapamtiti da se genocid nikome ne bi ponovio. Zato pozivamo javnost da postavi pitanja za VMRO-DPMNE, Mickovskom i Gordani Šiljanovskoj Davkovoj, da li oni kao stožerna stranka koalicije dijele anticivilizacijske stavove sa Ivanom Stoiljkovićem?”