Nakon što je Britanija na mjestu gradonačelnika Londona i premijara Škotske dobila muslimane palestinski doktor Ghassan Abu Sittah izabran je za rektora Univerziteta u Glazgovu.

Abu Sittah je osigurao 4.172 – ili oko 80 posto – glasova prvog izbora, ostavljajući svoju konkurenciju daleko iza sebe. Njegov najbliži rival, Paul Sweeney, član Laburističke partije u škotskom parlamentu, osvojio je samo 430 glasova.

Abu Sittah, plastični i rekonstruktivni hirurg, služit će tri godine počevši od sljedećeg ponedjeljka i imat će zadatak da predstavlja studente Univerziteta u Glazgovu.

“Kad sam se kandidirao za rektora, cilj mi je bio dati studentima Univerziteta u Glasgowu priliku da se izjasne protiv izraelskog genocidnog rata u Gazi, da se suprotstave saučesništvu naše vlade”, rekao je Abu Sitta u svom izbornom manifestu.

„Kao alumni iz Glasgowa, znam koliko su studenti ovog univerziteta strastveni u borbi protiv nepravde. Također znam – jer sam radio kao ratni hirurg tokom četiri rata u pojasu Gaze, uključujući 43 dana od oktobra 2023. – ozbiljnost humanitarne krize s kojom se suočava narod Gaze.

Muhammad Idrees Ahmad, pomoćnik urednika u časopisu New Lines, pohvalio je Abu Sittahov izbor.

"Bravo, Glasgow!" rekao je na X, ranije Twitter. "Uvijek nas činiš ponosnim."

Abu Sittah je dao četiri obećanja u svom manifestu, obećavajući da će izvršiti pritisak na univerzitet da osudi izraelski genocid u Gazi.

Međunarodni sud pravde u januaru je utvrdio da Izrael uvjerljivo krši Konvenciju o genocidu u palestinskoj enklavi, gdje je njegova vojna kampanja do sada ubila više od 32.400 ljudi.

Abu Sittah, čiji se rad u zonama sukoba proteže izvan Gaze do zemalja poput Sirije i Jemena, također je u svom manifestu pozvao Univerzitet u Glasgowu da se odrekne trgovine oružjem. Dodao je da je posvećen izgradnji novih veza i jačanju postojećih partnerstava sa vodećim palestinskim univerzitetima.

Poznati hirurg pozvao je na zamjenu kontroverzne radne definicije antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust (IHRA), koju je usvojio Univerzitet u Glasgowu.

"Iako sam apsolutno posvećen rješavanju svih oblika antisemitizma, vjerujem da, povezujući kritiku Izraela s antisemitizmom, ova definicija prijeti akademskoj kritici Izraela i palestinskih solidarnosti", rekao je Abu Sittah.

Dodao je da će pozvati da se definicija IHRA-e zamijeni Jerusalimskom deklaracijom o antisemitizmu.

"Glas za mene je glas solidarnosti sa palestinskim narodom", rekao je Abu Sittahov manifest.

Glasanje je trajalo od 9 ujutro po lokalnom vremenu u ponedjeljak do 16 sati u utorak. Svi registrovani studenti Univerziteta u Glazgovu imali su pravo da glasaju na izborima.