Očuvanje tzv. sekundardnog h u medijalnoj poziciji prepoznatljiva je osobina bosanske jezičke prakse. Istina, u razgovornom jeziku može se đahkad čuti i poneko gubljenje, ali je sasvim jasno da postoje unutrašnje jezičke tendencije prema kojima se može ustanoviti zakonomjernost navedene pojave.

U nekim narodnim govorima Bosne i Hercegovine, ali i šire, registriran je oblik polehnuti, iako se može registrirati i polenuti. Etimološki rječnici uglavnom ne tretiraju datu riječ, čime se ne može sa sigurnošću utvrditi porijeklo navedene lekseme, osim što se prema morfemskoj strukturi mogu izdvojiti elementi po-leh-nu-ti, iz čega proizlazi da je korijenska morfema -le- odnosno -leh-.

U datom slučaju nije jasno je li posrijedi neka okrnjena osnova riječi ili se možda radi o nekom onomatopeizmu. Ono što se sa sigurnošću može ustanoviti jeste to da se -h- u bosanskoj jezičkoj praksi čuva, bez obzira na to da li je taj suglasnik izvoran ili analoškog porijekla.

Inače, polehnuti znači izgubiti dah, zagušiti se, zagrcnuti se, najčešće tokom jela. U svakom slučaju, leksema je zanimljiva i sa stanovišta njezina leksičkog porijekla i značenja, ali i sa stanovišta njezina oblika i fonetskog sastava.

A kad polehne, gore je no kad polene. To znaju oni što su doživjeli.  

+++

Dr. sc. Alen Kalajdžija naučni je savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, u kojem je obavljao i funkciju direktora u dvama mandatima. Njegova područja zanimanja jesu lingvistika i historija jezika. Do sada je ukupno objavio 72 rada, uključujući izvorne naučne članke, stručne radove i prikaze, a istovremeno je učestvovao na 54 domaće i međunarodne naučne i stručne konferencije, simpozija i okrugla stola, od čega su 25 učestvovanja od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika. Učestvovao je na više od 60 stručnih tribina i promocija izdanja iz oblasti bosnistike. Urednik je više od 20 izdanja Instituta za jezik, od čega je u 14 izdanja bilo od izbora u zvanje višeg naučnog saradnika, te je bio recenzent niza različitih naučnih i stručnih djela iz oblasti bosnistike.