Zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Haris Šabanović na svom je Facebook profilu, reagirajući na izjavu ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, koji je, između ostalog, poručio da su “pomeli SDA”, istakao da BiH nije još uvijek Sjeverna Koreja.

“Tamo nekad,čini mi se na Svjetskom prvenstvu 2010-e, igrali su Brazil i Sjeverna Koreja. Brazil je tad pobijedio sa 2-1, i to znaju svi, osim stanovnika Sjeverne Koreje. Oni su vidjeli samo isječke utakmice servirane od vlasti, tako da oni i danas vjerovatno misle da su maestralno pobijedili veliki Brazil sa 1-0. Barem četiri puta manje glasova od SDA ima NiP. Sarajevski autokrata s diktatorskim manirima sjevernokrejskog lidera nas ubjeđuje kako nas je pomeo i da će opet”, naveo je Šabanović.

Kako dodaje, Elmedin Konaković zna jako dobro da on nikoga nije pomeo, nego da su ga izabrali Dragan Čović i Milorad Dodik, a ne građani na koje se, kako kaže, lažno poziva.

“Zato račun polaze ovim prvim, a ne građanima. Zna on jako dobro i da je njegovu stranku i kompletnu 'Trojku' na vlast u FBiH instalirao visoki predstavnik uz podršku pojedinih ambasada, a ne građani. Zato i tolika nervoza, svakodnevni dugometražni statusi u kojima nevješto i manipulatorski pravda svoje postupke, neuspješno pokusava izvrnuti činjenice, jer zna dobro šta su pričali pred izbore, a šta danas rade. Zna Elmedin Konaković dobro da je 2015. godine SDA formirala Vijeće ministara s Dodikovom opozicijom, za koju ne tvrdim da je puno bolja, ali u svakom slučaju nije dobro skoncentrirati svu moć i predati je u ruke čovjeku poput Dodika, što je 'Trojka' uradila. Ako ne zna ili se ne sjeća kako je tada te procese hvalio kao član SDA, neka mu amneziju razbije njegov zamjenik Denis Zvizdić koji je tada bio predsjedavajući Vijeća ministara”, napomenuo je.

Haris Šabanović ističe i to da Elmedin Konaković zna da tada SDA i Demokratska fronta, odnosno Šefik Džaferović i Željko Komšić, nisu dozvolili ulazak Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Vijeće ministara godinu dana nakon izbora 2018. godine, dok se ne pošalje ANP u NATO te da zna i kakvo je bilo stanje u državnim agencijama i da Dodikovi kadrovi nisu bili ni blizu vrhu, kao što su danas.

“Nije nama problem biti opozicija, nas brine država i šta ste sve spremni prešutjeti i popustiti i dopustiti za par fotelja i mrvice vlasti. Istina dolazi po vas, jer iako ova država ima mnogo svojih problema, sigurno nije Sjeverna Koreja”, zaključio je Haris Šabanović.