Prema preliminarnim rezultatima na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji u vodstvu je Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja desničarske stranke VMRO-DPMNE, javlja Anadolu.

Blizu 1,8 miliona građana Sjeverne Makedonije s pravom glasa danas je biralo predsjednika države, a u izbornoj utrci učestvovalo je sedam kandidata.

Prema prvim preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK) nakon obrađenih 70 posto glasova, Siljanovska Davkova je u vodstvu sa 39,15 posto glasova.

Aktuelni predsjednik i kandidat Socijaldemokratske unije (SDSM) Stevo Pendarovskoi je na drugom mjestu sa 19,19 posto glasova.

Aktuelni ministar vanjskih poslova Bujar Osmani dobio je 14,58 posto glasova, a Arben Taravari 10,49 posto.

U izbornoj utrci za šefa države su i Maksim Dimitrievski (8 posto), Biljana Vankovska Cvetkovska (4,5 posto), i Stevčo Jakimovski (0.9 posto).

Budući da je izvjesno da nijedan kandidat neće osvojiti više od 50 posto glasova, očekuje se da će se drugi krug izbora održati 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Iz DIK-a je saopćeno da je do 18.30 sati izlaznost na izborima bila nešto veća od 48 posto i da je proces glasanja protekao bez većih problema.

Ovo su sedmi predsjednički izbori od nezavisnosti Sjeverne Makedonije, a predsjednik se bira na mandat od pet godina.