Maestro Safet Zec, slikar i grafičar, dobitnik je Nagrade “25. novembar” u kategoriji za životno djelo. Sedmični list “Stav” osmu godinu zaredom dodjeljuje ovo priznanje, a dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), Ivan Kordić (2021) i Dževad Jahić (2022).

S druge strane, u kategoriji za knjigu godine laureati su bili Asmir Kujović (2019), Esad Zgodić (2020), Dragoslav Dedović (2021) i Zlatko Topčić (2022), dok su u kategoriji za mlade pisce nagrađeni Ahmed Kurto (2020), Nermin Šehić (2021) i Haris Plojović (2022).

Stručni žiri u sastavu prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović (predsjednik), književnik Almir Zalihić, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović-Sokolija i glavni urednik sedmičnog lista “Stav” Filip Mursel Begović odlučio je da u oblasti za životno djelo i oblasti umjetnost u 2023. godini jedini kandidat bude akademski slikar Safet Zec, koji je prihvatio kandidaturu i nagradu, a 455. broj našeg lista u potpunosti je posvećen liku i djelu ovog umjetnika svjetskog glasa.

Fahrudin Rizvanbegović u obrazloženju naveo je da je put od dječaka-prognanika do građanina Svijeta, ipak neprikosnoveno ukotvljenog u Sarajevo i Počitelj, čudesna priča koja je morala imati i svoje reperkusije na slikarsko i grafičarsko djelo višestruko talentiranog velikog Safeta Zeca.

“Safet Zec je svoje umjetničko svjedočenje Bosne, njezine ljepote i njenoga bola, kao niko prije njega, digao na nivo univerzalne umjetničke virtuozne, estetski beskrajno sugestivne poruke. On nije mogao prihvatiti zavodljivost savremene površnosti zato što je njegov stvaralački nemir i iscrpljujući rad u traženju estetskog savršenstva zapravo njegov životni i umjetnički kredo. Safet Zec je svojim ostvarenjima, zapravo, obilježio epohu. On je klasik. On je umjetnik koji je nesumnjivo poznavao eksperimente savremenika, a istovremeno baštinio dostignuća klasika. Zato je on umjetnik Svijeta ukotvljen u historijske, društvene, kulturne i estetske sedimente Bosne.”

Filip Mursel Begović u intervjuu koji je obavio sa Safetom Zecom u njemu izuzetno dragom Počitelju dotakao se svih životnih fragmenata ovog umjetničkog velemajstora. Taj razgovor zamišljen je prije svega kao pokušaj da se biografija ovog velikog umjetnika približi javnosti te smo zahvalni na povjerenju koje smo dobili u izradi svojevrsne skice za njegov portret, počevši od rane mladosti do današnjeg vremena, koja ujedno predstavlja i jedan uvid u njegova razmišljanja o umjetnosti te otkriva poziciju iskrenog zaljubljenika u svoju domovinu kojoj je poklonio veliki opus. Intervju je podijeljen na cjeline koje u jednom retrospektivnom nizu prate slikarski opus Safeta Zeca, u nadi da ćemo što bolje doprinijeti razumijevanju razvoja njegove virtuoznosti.

Maestro Safet Zec odlučio je da kompletni nagradni fond od 5.000 KM usmjeri u osnivanje Vakufskog fonda za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju te da ga uruči mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću na svečanosti dodjele nagrade u mostarskom Centru za kulturu 24. novembra 2023. godine u 19 sati.

Novinara Mirzu Abaza odluka Safeta Zeca ponukala je da istraži koji su to problemi s kojima se u kontinuitetu susreću stanovnici ovog mjesta na jugu naše domovine te šta je ono što se smatra žarišnim tačkama ovog bajkovitog krajolika.

“I dok svjetski putnici dolaze u Počitelj kako bi se divili i prirodnim i arhitektonskim atrakcijama, kako bi barem na jedan ili svega nekoliko dana živjeli ‘u nekim davnim vremena’, što je dojam koji na posjetioce ostavlja ovaj dio naše domovine, svjedočimo da se Počitelj iz dana u dan sve više ruinira. Sam od sebe, bez konkretne akcije kojom bi se to propadanje zaustavilo. Gavran-kapetanovu kulu u nekoliko navrata su pokušavali, više bezuspješno nego uspješno, spasiti, dobar dio nekada Šišman Ibrahim-pašinog vakufa sada je u privatnom vlasništvu, dok je ubjedljivo u najgorem stanju Šišman Ibrahim-pašina medresa, čiji se krov prije nekoliko godina i urušio”, samo je jedan mali dio istraženog.