Norma svakog od četiriju srednjojužnoslavenskih jezika uči da oblik pridjevske zamjenice sav za oznaku srednjeg roda glasi sve. Inače, ova zamjenica vodi porijeklo iz prasl. i stsl. oblika vьsь za oznaku jednine muškog roda, za ženski je glasio vьsa, a za srednji vьse.

Kako je u historiji jezika poznato, u kosim padežima, usljed djelovanja promjena ispadanja poluglasa u slabim pozicijama, došlo je do formiranja suglasničke strukture koja je u inicijalnoj poziciji teška za izgovor: vs-a, vs-e i sl., što je proizvelo tzv. metatezu, tj. zamjenu mjesta suglasnicima, odakle je formiran oblik sv-a, sv-e i sl.

Zanimljivo je da se i danas u narodnim govorima za muški rod jednine upotrebljava oblik vas, odakle su dobijene i lekseme vazda i vazdan, koje su inače teritorijalno ograničene, baš kao i oblik vas, kao što je prisutan i oblik vascijeli. Inače, oblik jednine srednjeg roda analoški je formiran prema oblicima srednjeg roda na -o, odakle je dobijen oblik *svo, a drugi razlog za to jeste i razlikovanje prema oblicima ženskog roda množine (npr. sve žene, sve kuće).

Poštujući pravila gramatičke pravilnosti i etimologije, u standardnom jeziku proglašen je normativni oblik sve. Kad je riječ o ovom slučaju, treba napomenuti također da norma preporučuje upotrebu genitiva množine zamjenice svi u obliku svih a ne *sviju

Sve vrijeme govore nam da se sve društvo, sastavljeno od svih pojedinaca, polahko raslojava.