Novi sastav Vlade KS trebao bi biti poznat u narednih 15 dana, piše Politički.ba. Time bi i formalno počela rekonstrukcija većine u Skupštini Kantona Sarajevo i izbacivanje Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

U novoj vladi trebala bi biti barem tri nova ministra, a možda i četiri. Klub samostalnih zastupnika, zajedno sa Damirom Marjanovićem iz Pokreta Za nove generacije trebali bi dati dva ministra. Resor za nauku, visoko obrazovanje i mlade trebao bi voditi ministar Pavle Krstić. Afan Kalamujić trebao bi biti novi ministar finansija. Obojica dolaze iz kvote samostalnih zastupnika.

Bojan Bošnjak iz Naše stranke trebao bi dobiti resor ministarstva komunalne privrede. Iako je NS izgubila poslanika u Skupštini, dobila je ministra više.

Najzanimljiviji detalji najave rekonstrukcije Kantonalne vlade tiče se Ministarstva zdravlja. Prema tvrdnjama sagovornika Politicki.ba, unutar kantonalnog SDP-a vlada stav da aktuelni ministar Haris Vranić treba otići.

"On nije zadovoljio. Uz to, stekao je puno neprijatelja u Kantonalnom odboru SDP-a. Oni su jako ljuti i ne žele da Vranić ima ikakvu funkciju na kantonalnom nivou. To bi značilo da ne bi mogao biti ni eventualni novi direktor Opće bolnice.

Ali, konačnu riječ i o tome treba dati vrh stranke. Tako da je to neizvjesno, još uvijek. Ukoliko bude Vranić smijenjen, na njegovo mjesto trebao bi doći Alen Pilav. On je trenutno zaposlen na Kliničko-univerzitetskom centru u Sarajevu.