Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo odluku o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije.

Ovo pitanje je bilo aktuelno zadnjih godina uoči turističke sezone i predstavljalo je jedno od brojnih spornih pitanja gdje su hrvatski i srpski kadrovi opstruisali razvoj turizma između BiH i arapskih država.

"Na prijedlog ministra vanjskih poslova BiH Vijeće ministara je upravo donijelo odluku o privremenom ukidanju viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu od 07.07.2023. godine do 01.10.2023. godine, odnosno u toku ljetne turističke sezone 2023. godine. Olakšavanje viznog režima je u interesu Bosne i Hercegovine radi unaprijeđenja ekonomske saradnje i promocije turističkih i privrednih kapaciteta Bosne i Hercegovine", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na Twitteru.

Ova odluka će imati izuzetno povoljan učinak na turističku sezonu jer turisti iz Saudijske Arabije spadaju u one koji se zadržavaju duže i troše iznad prosjeka.