U Gazi se odvija genocid uživo. Gaza umire pred kamerama svjetskih medija dok većina svjetskih čelnika licemjerno podržava Izrael u njegovom genocidnom pohodu. Većina evropskih zvaničnika licemjerno nudi iskasapljenim Palestincima aspirin pozivajući katila iz Tel Aviva da ih prestane ubijati i otvori im humanitarni koridor da ih se svijet konačno može riješiti raseljavanjem.

U evropskoj politici postoji, ipak, i mnoštvo zvaničnika koji znaju šta se dešava u Gazi i znaju, prije svega, zašto se Gazu ubija i gdje su korijeni sukoba. Oni ne šute. Oni prozivaju, opominju, oni pričaju istinu o Gazi. Oni organiziraju demonstracije, Oni pozivaju svoj narod na ulice.

Oni su sve ono što ovdašnji nazovi moderni liberali nisu. Šuti briselska second hand Sabina Čudić, koja valjda još uvijek istražuje je li iskaznica OSA-e na ime Salke Zildžića original ili neduhovita viber-zajebancija. Šuti ovdašnja kulturnjačka elita vagajući hoće li se podrška Palestini odraziti na buduću milost HDZ-ove Sanje Vlaisavljević. Ipak su kod nje ključevi hazne iz koje se finansira njihove „projekte“.

Šute "trojkini" uhljebljeni analitičari, šuti i ocvala propagandistica sa benzinske pumpe, ona se bavi Twitter odstrelom kandidata Trojke na vanrednim lokalnim izborima za načelnika sarajevske općine. Koji valjda nije dovoljno radikalno liberalan za njene „achtung stiftung“ pojmove.

Za razliku od Željka Komšića, koji je nazvao izraelsku ambasadorku pravim imenom, šuti i Denis Bećirović. Nema čak ni dosadnog, ispraznog, frazetinama napunjenog govora. Valjda ga još uvijek uvježbava pred „idiotom“ koji je nedavno inastaliran u zgradi Predsjedništva.

Šuti i onaj koji je prvi morao progovoriti. Prepošteni, prehrabri Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova zemlje koja je i sama preživjela genocid, i to ne tako davno, također pred očima svijeta. Svijeta koji je gledao, grickao kokice navijajući za nestanak jednog naroda.

Konaković šuti o tragediji Gaze. Konaković koji zna sve o svemu. Hrabro srce kukavički šuti o tragediji naroda Gaze kojem je, kao i narodu iz kojeg on dolazi, namijenjen nestanak. Šuti, valjda ne smije pisnuti iz straha šta će reći njegov zamjenik u ministarstvu, šta će reći šef stranaka okupljenih oko HNS-a, šta će reći Izraelac koji lagano postaje vlasnik svega vrijednog po desnoj obali Neretve.

Šta će reći gazda iz Ambasade.

Zato je hrabri Konaković zadužio stranku da umjesto njega napiše saopćenje. Kukavičko poput njegovog ponašanja. Bljutavo i generičko kao da ga je, umjesto AI, pisala Mirela Bubalo. „Osuđujući nasilje, pozivamo na uspostavu trajnog i pravednog mira u ovom dijelu svijeta. Okončanje okupacije palestinskih teritorija, deblokada Gaze i potraga za mirovnim rješenjem o koegzisteciji palestinske i izraelske države nemaju alternativu.” Golemo. 

Srećom, ovakav Konaković i ovakva vlast kakvu on otjelovljuje, kukavička, podanička i kalkulantska, itekako imaju alternativu.