Naime, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je svečano otvorio 19. privredno-kulturnu manifestaciju "Dani jabuke“. Sajam čiji je cilj promocija Goražda kao voćarskog kraja.

On je tom prilikom, u nedostatku ministara zaduženih za resor privrede, ili barem poljoprivrede, ukazao na važnost poljoprivredne proizvodnje te potrebu njenog unapređenja. A šta će, njegov jedini ministar privrede koji se voli slikati sada je na socijali, pa se Konaković prihvatio te dužnosti. Kako je krenuo Konaković, uskoro bismo mogli imati “djl Vijeće ministara”, Konaković kao multifunkcionalni ministar, nešto kao margarin - u sve se miješa. A nezdrav.

Možda vam sve ovo djeluje kao šala, ali nije, zaista. Jeste nevjerovatno. Ali je istinito. Da ne bude pogrešno protumačeno, cijenimo sve što rade poljoprivrednici, ali i organizatori sajmova, no, za taj resor nije zadužen ministar vanjskih poslova. Bio bi zadužen za to da je otvarao sajam u, recimo Bernu, pa služeći se ekonomskom diplomatijom pokušavao povezati privrednike Berna i Goražda, kako bi povećali izvoz jabuka u Švicarsku na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini, koji nije uopće iskorišten. Ali smijemo se kladiti da Konaković, bez guglanja, ne zna o kojem je sporazumu riječ.