Delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Aida Obuća na svom Facebook profilu objavila je status u kojem upozorava da se mora pustiti glas i upozoriti na izuzetno težak položaj u kojem u se u ovim trenucima nalazi Gaza, pa i čitava Palestina.

Kako je istakla, dok neki namjerno šute, a drugi zbog svojih političkih mecena to moraju, Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Goražde kao grad heroj neće šutjeti na strašne zločine i, podvlači, najavljeni genocid nad stanovništvom Gaze koji provodi Izrael.

“Danas je Skupština BPK Goražde usvojila deklaraciju kojom jasno i nedvosmisleno apeluje na zaustavljanje terora koji se provodi nad stanovništvom Gaze i cijelim palestinskim narodom. Na zahtjev kluba Stranke demokratske akcije BPK Goražde, u sastav deklaracije uključen je i zahtjev da Vijeće ministara BiH povuče svoje predhodne izjave podrške Izraelu, s posebnim zahtjevom da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, bez odlaganja, obavijesti o istom sva relevantna tijela kako bi jasno i nedvosmisleno prenio stav BiH po ovom pitanju”, navela je Obuća.

Navodi i to da građani BiH pozivaju sve bitne međunarodne faktore da s ciljem uspostavljanja trajnog mira osiguraju primjenu rezolucija Ujedinjenih nacija i Sporazuma iz Osla, kojima se predviđa rješenje o dvije države – Palestini i Izraelu – s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom Palestine.

“Bošnjaci, kao narod na kojim je učinjen genocid, ne smiju i neće šutjeti nad patnjom naroda Palestine”, zaključila je.