Potpredsjednik Vlade Italije i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani jedan je od zvaničnika iz zemalja Evropske unije koji danas borave u Sarajevu. Tajani je iznio riječi hvale za domaće vlasti, koaliciju na državnom nivou - SNSD, HDZ i Trojku. 

Situacija po pitanju integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju nikada nije bila bolja, mišljenja je Tajani.

Njegova posjeta Bosni i Hercegovini je s ciljem davanja podrške za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

- Podržavamo vaše reforme. Situacija je danas bolja nego ikad u historiji vaše zemlje - izjavio je na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

- Vaš angažman će popločati put otvaranja pregovora sa EU i za okončanje pregovora kako biste postali punopravna članica EU. Za Italiju, zadani Balkan je prioritet - kazao je.

Ističe da saradnja ide u pravom smjeru, posebno na na najvažnijim pitanjima kao što je sigurnost u regiji, borba protiv terorizma, trgovine ljudima, oružjem i narkoticima te protiv ilegalnih migracija.

- Vi marljivo radite s nama da bismo postigli zajedno ovaj cilj. Također marljivo radimo i na ekonomskom nivou i želimo pojačati tu saradnju na način da povećamo broj talijanskih kompanija u BiH - kazao je.

Naglasio je i značaj upravljanja migracijama te kazao da je to zajednički izazov, jer migracije utiče na sve zemlje.

Antonio Tajani, sada ministar vanjskih poslova Italije, od 2017. do 2019. godine bio je predsjednik Europskog parlamenta. Iz tog je perioda između ostalog upamćen kao neko ko je hvalio talijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija.

- Prije nego što je Mussolini objavio rat cijelom svijetu...napravio je i neke dobre stvari, izgradio je infrastrukturu u našoj državi - kazao je Tajani za Radio24 u martu 2019. godine. Dodao je:

- Nisam fašist i nikad nisam bio. No ako želimo biti iskreni izgradio je ceste, mostove, zgrade i sportske objekte - kazao je tada predsjednik Evropskog parlamenta koji je član grupacije Evropske pučke stranke (EPP).

Tom je izjavom Tajani izazvao burne reakcije prije svega u političkoj grupi socijaldemokrata. Vođa te grupe u Evropskom parlamentu Udo Bullman označio je takve izjave kao "nevjerojatne" i zatražio pojašnjenje.

- Kako može predsjednik Evropskog parlamenta ne priznavati prirodu fašizma. Potrebno je da se to odmah pojasni - napisao je tada Bullman na Twitteru.

Tajani je također na jednom obilježavanju dana talijanskih žrtava u Bazovici kod Trsta na kraju govora uzviknuo:

- Neka živi talijanski Trst, talijanska Istra i talijanska Dalmacija!

To je protumačeno kao izražavanje teritorijalnih pretenzija prema dijelovima Hrvatske i Slovenije. Nakon oštrih reakcija Tajani je izrazio duboko žaljenje zbog svojih riječi.