Stanje u Gerontološkom centru u Sarajevu je alarmantno.

Na to upozorava Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, navodeći da 365 korisnika, koliko ih je u ovom trenutku smješteno u Gerontološkom centru u naselju Nedžarići, brine svega 17 medicinskih sestara, od čega šest invalida rada, a po sistematizaciji bi ih trebalo biti 35, dok njegovateljica ima 18 od predviđenih 41.

Nemaju nijednog ljekara

Ono što je najgore, Gerontološki centar godinama nema nijednog ljekara.

- Od 365 korisnika, 255 je zavisnih, 155 nosi pelenu, a oko 100 korisnika je sa psihijatrijskim dijagnozama. Na oko 200 nepokretnih ljudi zaposlena su svega četiri fizioteraputa, što je apsurd - kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata.

Najgore je, kaže, tokom noći, jer o 200 korisnika brinu svega dvije medicinske sestre.

Korisnici se, zbog medicinske intervencije, tokom noći prevoze taksijem do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Hitne pomoći. Prema riječima Sadikovića, tada jedna sestra prati korisnika u vozilu, dok se centar ostavlja sa jednom medicinskom sestrom.

- Dvije medicinske sestre ne mogu obići toliki broj korisnika, a kamoli da im pruže potrebnu medicinsku pomoć. Menadžment ustanove napravio je ugovore po kojima u centar dolaze dva doktora dva puta dnevno po dva sata i tako pet dana u sedmici, a plan im je da zaposle još jednog ljekara koji će dolaziti jedan sat dnevno šest dana u sedmici - navodi Sadiković.

Predsjednik Sindikata kaže da se problemi Gerontološkog centra mogu riješiti u kratkom roku, ali da za to ne postoji volja nadležnih institucija u KS.

Kao odgovorne Sadiković navodi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, zajedno sa Ministarstvom zdravstva.

- Ono što bi odmah trebalo uraditi jeste obnoviti ugovor sa JU Dom zdravlja KS da zdravstveni radnici svakodnevno dolaze i pružaju zdravstvene usluge korisnicima dok se ne otvori ambulanta u Gerontološkom centru.

Dodaje da Zavod zdravstvenog osiguranja KS ima više od 80 miliona KM koje ne žele utrošiti za nabavku opreme i zapošljavanja potrebnog kadra, namjerno urušavajući javne zdravstvene ustanove zbog pogodovanja interesnim grupama koje otvaraju privatne zdravstvene ustanove.

- Ne znam ko normalan može misliti da je na 365 korisnika dovoljno da ljekar dođe dva sata dnevno. Šta jedan ljekar može uraditi za dva sata? Toj ustanovi potreban je ambulantni tim koji će biti sastavljan od ljekara i medicinskih sestara koji će svakodnevno raditi i koji će biti plaćeni prema Kolektivnom ugovoru radnika u zdravstvu KS. Njima je konstantno otvoren konkurs, ali se niko ne javlja, jer su koeficijenti i plaća određeni po Zakonu o državnoj službi KS - kazao je Sadiković te dodao da od strane Ministarstva zdravstva postoji odobrenje da se u Gerontološkom centru otvori ambulanta.

Iz menadžmenta prijete članovima sindikata

Sindikat radnika u zdravstvu KS, preko svoje Osnovne sindikalne organizacije (OSO), uključio se u rješavanje problema korisnika Gerontološkog centra koji je, kako navode, dugogodišnji.

No, prema riječima Sadikovića, članovi OSO sada dobijaju prijetnje od menadžmenta, nakon što su o svim nepravilnostima u radu Gerontološkog centra proteklih dana govorili u javnosti.

- Posljednjih dana menadžment Gerontološkog centra miješa se u rad Sindikata. Nije im pravo zašto se u javnost iznose neke stvari. Članovi Sindikata pozivaju se na razgovor, na njih se vrši pritisak, i ako se to nastavi bit ćemo primorani poduzeti pravne radnje prema menadžmentu ustanove - zaključio je Sadiković.

O problemima u Gerontološkom centru u Sarajevu pokušali smo razgovarati i sa direktorom Mirzom Musom, ali do objavljivanja teksta nismo mogli stupiti u kontakt sa njim, piše Faktor.