Pedofilija je definirana kao „spolna nastranost, vrsta seksualne perverzije, sklonost prema djeci istog ili suprotnog spola, oblik spolnog zlostavljanja i nasilja, koje se očituje putem zadovoljavanja pohote i seksualnog nagona odraslih osoba na djeci“.

Dakle, osobe koje razvijaju seksualnu sklonost prema maloljetnoj djeci nazivaju se pedofilima i riječ je o teškoj umnoj poremećenosti i nastranosti koja je u svakom normalnom društvu kažnjiva zakonom.

Međutim, kada je u pitanju LGBTIQ zajednica, pitamo se da li ove bolesne i opasne naklonosti prema djeci izazivaju pažnju javnosti i represivnih institucija zaduženih za prevenciju te krivično gonjenje. Da i nas u Bosni i Hercegovini ovo pitanje itekako treba zabrinjavati, svjedoče i neki profili u Bosni i Hercegovini na društvenoj mreži Instagram koji za cilj imaju upoznavanje LGBTIQ osoba.

Jedna od grupa za upoznavanje LGBTIQ osoba u BiH „lgbt.bosna“ formirana je u decembru 2020. godine, a trenutno ima nešto više od hiljadu pratioca. Iako ćemo nerado prenijeti dio poruka s ovih grupa, osjećamo građansku obavezu da upozorimo na krajnje opasne poruke zbog zaštite djece u Bosni i Hercegovini.

„Momak, 22 god, tražim nekog 15/16/17 godina ali može i do 20.“, „Tražim nekoga da mi naređuje šta da radim na video i da budem njegov rob, ja sam cross volim da se oblačim u žensku odeću, imam 17 godina“, „Ima li neki dečko iz Bihaća od dobi između 16 i 25 godina? Ja imam 26“, „Žensko sam, tražim djevojku od 14 do 16 godina“, „Imam 26 godina, tražim trans osobu između 15 i 22 godine“, „Tražim dečke do 15 godina iz okolice Viteza“.

Na drugom profilu za upoznavanje LGBTIQ osoba „raja.lgbtq“, koji je osnovan u novembru 2020. godine, nalaze se iste ili gore poruke. Tu su najviše poslane poruke djece od 13 godina, 14 godina, eventualno 16 godina koja traže „partnere“. Između ostalog, tu je i poruka djevojčice od 13. godina koja traži „nekoga za druženje“, a među prvim komentarima na pomenuti post je poruka poremećenog uma od 50-60 godina koji je poziva u „gay grupu četverice“.

Nažalost, ovakvih profila za upoznavanje je mnogo i traže se djeca od 13 godina koja žele slati „vruće“ fotografije, djeca od 14 godina koja žele imati video pozive itd. Ukratko, svaka poruka na ovim grupama predstavlja apsolutnu opasnost za djecu. Gotovo svi profili koji odgovaraju i koji se javljaju su lažni i obični promatrač ne može znati identitet osoba koje se javljaju djeci od 13 godina. No, za to postoje specijalni odjeli Ministarstva unutarnjih poslova koji očito ne rade svoj posao na zadovoljavajući način.

Ovo pokazuje da izostaje i adekvatan nadzor djece, da neki roditelji nemaju uvid u ono šta im djeca rade na internetu, ali najveća odgovornost ovdje pripada onima koji objavljuju na desetine, stotine ovakvih poruka. Iako ne treba gneralizirati, ali očito je da se u grupama onih koji se imenuju LGBTIQ na društvenim mrežama postoje aktivni pedofilni predatori koji objavljivanjem ovakvih poruka vabe maloljetnike i stvaraju prostor za kontakt s djecom, očito ih dovodeći u opasnost od seksualnog zlostavljanja.

Nije ovo prvi put da se pedofilija na ovim prostorima usko veže za LGBTIQ populaciju. „Queer Zagreb“ je 2013. godine kao predavača ugostio Gerta Hekmu, holandskog antropologa i sociologa, pripadnika LGBT zajednice, odnosno homoseksualca, te također pedofila koji zagovara da seksualni odnosi s djecom od deset godina trebaju biti zakonski dopušteni. „Dobna granica za seksualne odnose ne treba odmah da bude 6 godina, ali dovoljno je da bude 12“, izjave su pedofila Hekme, koji je bio gost u Zagrebu.

U svijetu je mnogo više primjera gdje se LGBTIQ zajednica opravdano veže s pedofilijom. Savjetnica WPATH (World Professional Association for Transgender Health) Miranda Galbreath je prošle godine u jednom svom nastupu zagovarala da se ne treba koristiti riječ „pedofil“, već „osobe zainteresirane za maloljetnike“. Kao pojašnjenje, navela je da te osobe „nisu birale šta ih zanima, kao što ni mi nismo birali“, te da „činjenica da neko ima zainteresovanost za maloljetnike ne znači da će to sprovesti i u djelo“. Prije nekoliko godine pri TEDX organizaciji Mirjam Heine je na Wurzburg univerzitetu u Njemačkoj održala govor u kojem je istakla da je „pedofilija nepromjenjiva seksualna orijentacija“, te da su pedofili usamljeni i isključeni iz društva. 2017. godine BBC je objavio intervju s pedofilom uz naslov da „pedofilija nije shvaćena, te da joj treba pomoć a ne osuda“. I još mnogo toga može se pronaći, što ukazuje na to da se polahko i neprimjetno i pedofilija pokušava prikazati kao „seksualna orijentacija“, a vezu s LGBTI populacijom vidimo i u istom modelu opravdavanja i zagovaranja.

To naravno ne znači da je svaki pripadnik LGBTIQ populacije pedofil, ali prema porukama na LGBTIQ profilima u Bosni i Hercegovini, dio te zajednice za sada slobodno poziva na pedofilske i zakonom kažnjive radnje. Vrlo lošu sliku pojačava i činjenica da LGBTIQ pokret diljem svijeta upravo djecu iskorištava u svojoj promociji. Jedna od najpoznatijih “drag” kraljica jeste dječak Desmond Napoles iz Brooklyna koji ima 15 godina, a koji je već sa svojih osam godina u ženskoj odjeći plesao na paradama “ponosa” u New Yorku. Za njega roditelji kažu da su shvatili da je gej kada je krenuo u vrtić. Desmond je privukao pažnju i svojim nastupom u gej barovima gdje mu odrasli muškarci bacaju novac dok pleše. Nažalost, djeca se sve više pojavljuju na gej paradama, LGBTIQ aktivnostima i slično, gdje ih privlače šarenilost boja i zabava, a ustvari ih ova zajednica iskorištava za svoju promociju.

Kako je krenulo, moguće je da se i serijska ubistva proglase „životnim izborom na koji se ne može utjecati“, isto kao što se pedofili žele prikazati kao „izborom seksualne orijentacije“. Nakon uvida u profile društvenih mreža za LGBTIQ upoznavanja u Bosni i Hercegovini, sigurno je to da ne možemo zažmiriti i reći da se „to ne događa kod nas“. Ostaje pitanje: Šta radi policija i zašto ne reagira?