Tennessee je prošle sedmice postala prva američka savezna država koja je izričito zabranila “drag” performanse na javnim mjestima dostupnim maloljetnicima.

Guverner Bill Lee potpisao je odgovarajući zakon nakon što je i sam izazvao kontroverzu kada su se ponovo pojavile njegove slike iz srednjoškolskog godišnjaka na kojima ga se vidi odjevenog na način kako se odijevaju “drag kraljice”. Iako je Tennessee trenutno jedina država koja ima ovako striktan zakon, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Prema Time Magazinu, u još jedanaest država – na jugu, srednjem zapadu ili zapadu Sjedinjenih Američkih Država – uvedeni su ili se uvode slične odredbe. Arkanzas je nedavno usvojio zakon kojim se ograničavaju emisije za odrasle, ali je jezik specifičan za “drag” emisije ranije uklonjen.

Svi zakoni usmjereni su na “drag” nastupe, ali se razlikuju po specifičnostima. Naprimjer, uvedeni zakon u Arizoni nastoji zabraniti “drag” nastupe za one mlađe od 15 godina, a Nebraska želi postaviti tu granicu na 19 godina.

Dok zakon u Missouriju ima za cilj samo zabraniti “dra”g performanse na javnoj imovini, većina drugih cilja na sve javne prostore na kojima bi mogli biti prisutni maloljetnici.

Dok bi “drag” nastupi u barovima ionako nosili starosnu granicu od 21 godine, zakonske odredbe mogli bi utjecati na “drag” predstave, naprimjer, na uličnim festivalima ili u pozorištima, kao i tokom nečega što izaziva naročit gnjev među konzervativcima. Riječ je o času čitanja, odnosno inicijativi pokrenutoj 2015. godine s namjerom edukacije i poticanje prihvatanja LGBT zajednice: djeci najmlađeg uzrasta “drag kraljice” u knjižarama i bibliotekama javno čitaju knjige.

Iako nisu svi “drag” izvođači LBGT (a biti “drag” izvođač razlikuje se od biti “transrodan”), ova praksa ima važnu historiju u LGBT zajednici, posebno među gej muškarcima. Danas se više od sedam posto odraslih u SAD izjašnjava kao LGBT.